"Balyoz'da FETÖ ve Hükümet'in sorumlulukları ortak"

Balyoz Davası'nda yargılanan Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, kendilerinin yargılanmasında 'FETÖ' ile Hükümet'in ortak sorumluluğu olduğunu söyledi.

AKP’nin Cemaat ile yollarını ayırdığı 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından bugün ‘kumpas’ olarak nitelenen Balyoz Davası’nda yargılanarak 4 yıl hapis yatan Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, kendilerinin yargılanmasında ‘FETÖ’ ile Hükümet’in ortak sorumluluğu olduğunu söyledi.

RS FM’de Zafer Arapkirli ile Seyr-ü Sabah‘a konuk olan Tanyeri, “Balyoz Kurgusu Dijital Terör ile 15 Temmuz’a” adlı kitabını anlatırken, devlete ve yargıya kırgın olduğunu belirterek “Son zamanlarda bazı ifadeler var, bizi yargılayanlar FETÖ çetesiymiş diye. Ben buna katılmıyorum.” diye konuştu.

“Sorumlulukları ortak”

Süha Tanyeri şöyle devam etti:

“FETÖ çetesi bunun içindeydi ama buna destek verenler de vardı. Çıkarttıkları yasalarla, verdikleri ifadelerle, o zaman hükümette bunu resmen destekledi. Ortak bir sorumluluktan söz ediyorum. Çünkü bizi yargılayan hakimler, savcılar, emniyettekiler FETÖ mensubuydu diyelim. O dönemde şöyle bir yasa çıktı: Hakimlerin verdikleri hatalı kararlardan dolayı açılacak tazminat davalarının ödemeleri yine hakimler tarafından yapılıyordu. Ama bu yasayla, tazminatı hakimler ödemeyecek devlet ödeyecek, dediler. Devlet isterse hakimlere ödettirecek. Dolayısıyla bu kararı veren hakimleri devlet koruma altına aldı.
Ben her zaman yargının tarafsız olmasını savunuyorum. Mahkemede hakimlerin arkasında ‘Adalet mülkün temelidir’ yazısı var. Devletin temeli demek o söz, yani yargı adil olacak ki devletin temelleri sağlam olsun. Aslında o yazının yeri yanlış. O yazı hakimlerin arkasında değil, hakimlerin görebileceği bir yerde önlerinde olması lazım ki, hakim kararını verirken hep baksın, ‘Ben vereceğim kararla devletin temellerini ayakta tutacağım. Dolayısıyla adil olmam gerekir’ desin.”