Bakanlar Kurulu'ndan KDHC'ye ambargo ve yaptırım kararları

KDHC'ye dönük Bakanlar Kurulu tarafından alınan ambargo kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bakanlar Kurulu'ndan KDHC'ye ambargo ve yaptırım kararları

Bakanlar Kurulu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)’nin 1718 (2006), 1874 (2009), 2087 (2013), 2094 (2013), 2270 (2016), 2321 (2016) sayılı kararlarını yerine getirmek amacıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC)’ye dönük ambargo ve çeşitli yaptırım kararları aldı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararı, KDHC’ye dönük çok kapsamlı mali ve ticari önlemlerin yanı sıra, mal varlıkları dondurulması ve seyahat yasağı getirilen KDHC vatandaşlarının isimlerini de içeriyor. Demir, demir cevheri, nikel, bakır, kömür gibi madenlerin KDHC’den alınmasına konulan yasaklar, KDCH bankalarının yaptığı işlemlerin durdurulması, nükleer ve balistik silahların üretimi ile ilgili teknoloji ve mühendislik hizmetlerinin yasaklanması, gemi ticareti ile ilgili alınan önlemler ambargo kararlarının başlıcalarını oluşturuyor.

Kararda ayrıca, mal varlığı dondurulan KDHC tüzel kişilerinin listesi de yer alıyor. Listede, bazı bankalar, kamu kurumları, finans şirketleri ve özel şirketler bulunuyor.

Kararda tedarik, satış ve transferi yasak olan parça, ekipman mal ve teknoloji, çift kullanımlı konvansiyonel silah, malzeme ve teknolojiler ve lüks mallara ilişkin listeler de yayımlandı.