Bakan Özhaseki'den 'hali vakti yerinde olanlar'a çağrı: Bir an önce binalarınızı ölçtürün

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 'hali vakti' yerinde olan vatandaşları deprem testi için ölçüm yaptırmaya çağırdı.

Bakan Özhaseki'den 'hali vakti yerinde olanlar'a çağrı: Bir an önce binalarınızı ölçtürün

Son dönemde sürekli “beklenen İstanbul depremi”ne ilişkin uyarılar yapmasıyla gündeme gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bu kez ‘hali vakti’ yerinde olan vatandaşları deprem testi için ölçüm yaptırmaya çağırdı.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği 35. Olağan Seçimli Genel Kurulu’nda konuşan Özhaseki, buradaki toplantı öncesi gazetecilerin depreme hazırlıkla ilgili çalışmaların durumunu sorması üzerine, vatandaşa ‘çağrı’da bulundu. Özhaseki, “Lütfen hali vakti yerinde olan, ölçüm yaptırabilecek olan, binasının sağlıklı olup olmadığını ölçtürebilecek olan bütün vatandaşlarımız binalarını ölçtürsünler. Bir an bile vakit geçirmesinler” dedi.

“Hazırlıklı olmamız lazım”

Acı gerçekleri örtmeyle hayatın devam etmeyeceğini söyleyen Bakan Mehmet Özhaseki, “İsterseniz şöyle söyleyelim; ‘İstanbul’da deprem olmayacak’, ‘Herkes emniyette’, ‘Evlerimiz çok sağlam’, ‘Hiçbir sıkıntı yok’, ‘Güllük gülistanlık devam edebilirsiniz’ ” diyebiliriz. ‘Depremdeki o fay kırıkları, o hareketlilik de yerinde duruyor’ diyebilirsiniz. Ama bunların hiçbirisi doğru olmaz. Biz burada ne kadar konuşursak konuşalım. Ne kadar kendimizi emniyette hissedersek hissedelim. Alt taraftaki o hareketlenme devam ediyor. Biz gözümüzü yumsak da devam ediyor, yummasak da devam ediyor. Bunu bilerek hareket etmemiz lazım. Ve hazırlıklı olmamız lazım” diye konuştu.

“Lütfen hali vakti yerinde olan, ölçüm yaptırabilecek olan…”

Depreme hazırlık konusunda herkese görevler düştüğünü söyleyen Bakan Özhaseki, “Hepimize düşen görev var. Bakanlığa düşen görev var. Kendimizi ayırararak söylemiyorum. Belediyelerimize düşen görev var. Ve vatandaşa düşen görev var. Vatandaşa düşen görevden başlayacak olursak. Lütfen hali vakti yerinde olan, ölçüm yaptırabilecek olan. Binasının sağlıklı olup olmadığını ölçtürebilecek olan bütün vatandaşlarımız binalarını ölçtürsünler. Biran bile vakit geçirmesinler. Onlarca firma var. Gitsinler anlaşsınlar birisiyle, depreme dayanıklı mı değil mi ? Ev sağlıklı mı değil mi ? Çünkü o evin içerisinde herkesin en sevdikleri var. En kıymetlileri var. Ve ona göre da yol haritası izlesin vatandaşlar. Daha sağlam hale dönüştürmek binaları her zaman mümkün. Yıkılması icap ediyorsa, tereddütsüz yıkılması lazım. İkincisi belediyelere düşen görev, sadece İstanbul için söylemiyorum. Bütün Anadolu için söylüyorum. Özellikle deprem bölgesi olan yerlerde herkesin biran önce, mahalleleri kontrol edip, kentsel dönüşüm yasalarından istifade ederek, dönüşüm için bir adım atması lazım. Bunlar ada bazlı olursa, daha geniş bölgeler üzerinde olursa , doğru bir planlama olur. Tek başına evlerin dönüşmesi doğru olmayabilir.Ada bazlı yapılan dönüşümlerde, birçok haktan istifade ettikleri gibi, doğru bir planlamayla ileriye doğru da doğru bir iş yapmış olurlar. Birinci derecede burada görev belediye başkanı arkadaşlara düşüyor. Sonra bize geldiklerinde, bizimle beraber yürüdüklerinde her türlü imkanlarla biz önlerini açacak şekilde hareket ederiz” diye konuştu.