Bağımsızlık için Katalonya referanduma gidiyor

Katalonya Yönetimi, İspanya Yönetimi'nin karşı çıkışına rağmen bağımsızlık için referandum kampanyası başlattı.

Bağımsızlık için Katalonya referanduma gidiyor

Katalonya Özerk Yönetimi, İspanya hükümetinin karşı çıkışına rağmen bağımsızlık referandumu kampanyalarını başlattı.

Tarragona’daki arenada düzenlenen kampanya etkinliğine yaklaşık 8 bin kişi katıldı. Çok sayıda İspanya vatandaşı kalabalık sebebiyle arenaya giremediği için kapı önünde toplanarak kampanyaya destek verdi.

DW’nin haberine göre Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont’in başlattığı kampanya etkinliğinde “Bağımsızlık”, “Referandumda oy kullanacağız” ve “Korkmuyoruz” sloganları öne çıktı.

Barselona Belediye Başkanı açılıştan önce yaptığı açıklamasında, referandumu desteklediklerini belirten bir açıklamada bulunarak, referandumun Barcelona’da da yapılacağını açıkladı.

“Madrid Hükümeti’nden yasa dışı referandum çağrısı”

Madrid hükümeti de 1 Ekim’de yapılması planlanan referandumu yasadışı ilan etmişti. Bu açıklamaya rağmen Katalonya’daki yaklaşık bin belediye başkanı oy kullanılması için yer tahsis edeceklerini açıkladılar.

Anayasa Mahkemesi Katalonya’da 2014 yılında yapılan referandumu yasaklamış, bunun üzerine resmi olmayan halk oylaması yapılmış ve oylamaya katılanların çoğunluğu bağımsızlıktan yana oy kullanmıştı. Bunun üzerine ise referandum sonucu hukuken geçerli sayılmamıştı.