'Bağımsızlık' bahane, petrol şahane: Rusya ile IKBY arasında 400 milyon dolarlık petrol anlaşması

Rus petrol devi Rosneft ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında varılan anlaşmada, Kuzey Irak’taki 5 farklı blokta petrol keşfine başlanması konusunda anlaşmaya varıldığı açıklandı.

'Bağımsızlık' bahane, petrol şahane: Rusya ile IKBY arasında 400 milyon dolarlık petrol anlaşması

Yakın zamanda “bağımsızlık referandumu” ile gündeme gelen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, bölgedeki doğal kaynaklarını yabancı şirketlere peşkeş çekiyor. Rus petrol devi Rosneft ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında varılan anlaşmada, Kuzey Irak’taki 5 farklı blokta petrol keşfine başlanması konusunda anlaşmaya varıldığı açıklandı.

Rosneft tarafından yapılan açıklamada, üzerinde keşif yapmak için anlaşılan 5 blokta başarıya ulaşılması durumunda 2021 yılında ticari üretime başlanabileceği ifade edildi.

400 milyon dolarlık bir ödeme karşılığında Rus petrol devi Rosneft’e verilen 5 blokta 670 milyon varillik petrol bulunduğu bilgisi veriliyor.

 

Taraflar daha önce de 2 Haziran 2017 tarihinde St. Petersburg kentinde düzenlenen Uluslararası Ekonomik Forumu’nda, koordinasyon, lojistik ve ticaret anlaşması imzalamıştı.