Bağdat ve Erbil arasında sınır kontrolü krizi

Irak Hükümet Sözcüsü Saad el-Hadisi, sınır kapılarının kimin kontrolünde olacağı konusunda Bağdat’ın tamamen anayasaya uygun hareket etme niyetinde olduğunu belirterek, “Anayasanın 110. maddesinde, hükümetin sınırı kontrol ettiği ve güvenliğini sağladığı yazıyor” dedi.

Bağdat ve Erbil arasında sınır kontrolü krizi

Hadisi’nin sözlerini değerlendiren Irak Meclisi’ndeki Kürt İttifakı vekili Abdülaziz Hasan, sınır kontrolü sorununun diyalog yoluyla çözüme kavuşturulması ve herkes için en dengeli ve yararlı çözümün seçilmesi gerektiğini savundu.

Hasan, “IŞİD’e karşı mücadelede çok iyi işbirliğimiz vardı. Federal güçler ve peşmerge arasında koordinasyon kuruldu, ortak operasyonlar düzenlendi. Şimdi de IŞİD’e karşı işbirliğine ihtiyacımız var, çünkü terör henüz mağlup olmadı. Bu örgütün çok sayıda şubesi ve ülke genelinde uyuyan hücreleri var. Bu yüzden benzer işbirliği tüm seviyelerde sağlanmalı, buna sınır kapıları kontrolü de dahil. Eninde sonunda peşmerge, Irak güçlerinin bir parçası. Güç değil diplomatik yollar kullanılmalı” dedi.

Halihazırda Iraklıların ülkenin geleceğinin nasıl olması gerektiğini bilmediğine dikkat çeken Hasan, “Ülkemizin yeni ve önemli dönemine, çeşitli siyasi partiler ve akımlar arasında uzlaşı sağlamak, çatışma değil diyalog ve anlaşma yeteneği ile başlamak gerekiyor” yorumunda bulundu.

Irak’ta çeşitli alanlarda çok sayıda sorunun devam ettiğini kaydeden Hasan, “Örneğin sığınmacı sorunu. Tüm sorunların diyalog yoluyla çözüme kavuşturulması gerekiyor. Bu, ülke kalkınmasının temel taşı” dedi.