AYM Başkanı'ndan Erdoğan önünde eğildiği fotoğrafa açıklama

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önünde eğildiği görülen fotoğraf karesine ilişkin tuhaf bir açıklama yaptı.

AYM Başkanı'ndan Erdoğan önünde eğildiği fotoğrafa açıklama

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, 30 Ağustos kabulünde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önünde eğildiği görülen fotoğraf karelerine ilişkin tuhaf bir açıklama yaptı.

Zühtü Arslan, 30 Ağustos törenleri kapsamında tebrikleri kabul eden Erdoğan’ın önünde eğildiği fotoğrafa ilişkin, “O fotoğraf gerçeği yansıtmıyor. Üzerinde çalışılmış, kadraj oyunuyla manipülasyonun çirkin bir örneği” iddiasında bulundu.

Yeni adli yıl açılışı dolayısıyla Yargıtay tarafından TBMM’de verilen resepsiyonda kendisine konu ile ilgili gelen soru üzerine Arslan şu yanıtı verdi:

“Üzerinde çalışılmış, kadraj oyunuyla manipülasyonun çirkin bir örneği. ‘Gerçek nedir?’ diye sorarsanız, biz 31 Ağustos itibarıyla o görüntüleri web sayfamıza koyduk. O videoyu izlediğinizde zaten normal bir tokalaşma olayı olduğunu, ama o fotoğrafın üretilmiş, üzerinde çalışılmış, belli bir imaja yönelik bir kare olduğunu anlarsınız. Bu tür manipülatif bir karenin maksatlı bir şekilde servis edilmesi olayı var. Ben bunu şahsen şahsıma ve Sayın Cumhurbaşkanına yönelik bir haksızlık olduğunu düşünüyorum. Şahsıma karşı bir hakaret, Sayın Cumhurbaşkanı’na da haksızlık. Ben Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak ve daha öncede mesleki hayatımın hiçbir döneminde Allah’tan başka hiçbir gücün önünde eğilmedim, eğilmem de. Bunun aksine ne görürseniz inanmayın.”

“Cumhurbaşkanı milleti temsil eder”

Cumhurbaşkanı’na saygı meselesinin yargı bağımsızlığı ile bir ilgisinin olmadığını vurgulayan Arslan, “Dünyanın her tarafında Cumhurbaşkanları, devleti ve milleti temsil eder. Bizim Anayasamıza göre de, Sayın Cumhurbaşkanı devletin başı ve Türk milletinin birliğini temsil eden bir kişidir. Sayın Cumhurbaşkanı’na saygı benim anlayışıma göre devlete ve millete saygının bir gereğidir. Ama bunu eğilme gibi veya esas duruş gibi negatif kavramlarla ifade etmek her şeyden önce Anayasa Mahkemesine karşı büyük bir haksızlık, o kurumun Başkanına yönelik büyük bir haksızlık olarak kabul ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanıyla nasıl bir ilişki içinde olacağımı bilecek kadar mesleki tecrübeye sahibim. 30 yıldır anayasa hukukunun teorisi ve pratiği içindeyim. Dolayısıyla yargı bağımsızlığının ne olduğunu, Cumhurbaşkanı’na saygının ne olduğunu bilecek birikime ve tecrübeye sahibim” diye konuştu.