Aydınlık yöneticilerine MİT TIR'ları soruşturması

MİT TIR'larına ait görüntüleri yayımlayan Aydınlık gazetesinin yöneticilerine soruşturma açıldı.

Aydınlık yöneticilerine MİT TIR'ları soruşturması

MİT TIR’larına ait görüntüleri 21 Ocak 2014’te sürmanşetten yayımlayan Aydınlık gazetesinin Genel Yayın Koordinatörü Mustafa İlker Yücel ve İstihbarat Şefi Orhan Ceyhun Bozkurt hakkında iddianame düzenlendi. 2 gazete yöneticisi için 5 yıldan 10 yıla kadar hapis isteniyor.

Sabah’tan Nazif Karaman‘ın haberine göre; İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan tarafından hazırlanan iddianamede, 19 Ocak 2014’te durdurulan TIR’ların MİT’e ait olduğu içindeki malzemelerin ‘devlet sırrı’ kapsamında bulunduğu, bu sebeple ifşa edilmesi halinde suç işlenmiş olacağı kaydedildi.

21 Ocak 2014 tarihli Aydınlık’ın sürmanşetinde TIR’lardaki malzemelere ait bir fotoğrafın “İşte TIR’daki cephane” başlığıyla yayımlandığı kaydedilerek, gazetenin sorumluları hakkında soruşturmaya geçildiği kaydedildi.

Aydınlık Genel Yayın Koordinatörü Yücel, haberin o dönemki İstihbarat Şefi Bozkurt tarafından getirildiğini kaydetti. Bunun üzerine ifadesine başvurulan Bozkurt, şunları anlattı: “20 Ocak 2014’te daha önceden Ankara’da birkaç kez tanışma vesilesiyle gördüğüm bir şahsı aradım. Bu kişi de bana söz konusu görüntüleri hatırladığım kadarıyla Whatsapp üzerinden iletti. Ben de gazetedeki yetkililerle görüşerek haber mahiyetinde konuyu aktardım ve yayımlanmasına karar verildi. Bir gazeteci olarak kaynağımı açıklamam ama bu kişinin resmi bir görevi olduğunu söyleyebilirim.”

Aynı haberin 1 yıl sonra (29 Mayıs 2015) Cumhuriyet’te yayımlanması sonrası ise, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, haber tarihinde CHP Genel Başkan Yardımcısı olan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nu, durdurulan MİT tırları görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a verdiği iddiasıyla ilgili yargılandığı davada, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak” suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

 

aydınlık gazetesi mit tırları ile ilgili görsel sonucu