Ayasofya Müzesi'nde yine ezan okudular

İslamcıların yeniden cami olmasını istediği Ayasofya Müzesi'nde yine ezan okundu.

Ayasofya Müzesi'nde yine ezan okudular

Uzun zamandır dincilerin yeniden cami olması için kampanyalar düzenleyip, önünde toplu namazlar kıldığı Ayasofya Müzesi’nde sabah ezanı okundu.

TRT Diyanet’ten İstanbul için imsak vakti ezanı Ayasofya Camii’nden okunurken, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi Twitter hesabından da ezanın videosu paylaşılarak “Kadir Gecesi Ayasofya’da Sabah Ezanı” şeklinde mesaj yazıldı.

Eazan okunmasına Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi. Bakanlığın yazılı olarak yayımlanan mesajında, “Ayasofya’da Diyanet İşleri Başkanı’nın da mevcudiyetinde Kuran okunması, ibadet yapılması ve bunun televizyonda yayınlanmasını kınıyoruz” ifadeleri yer aldı. Açıklamada, ‘Ayasofya’nın UNESCO’nın Kültür Mirası listesinde yer alan bir kültür varlığı olduğu, bu mekanı camiye çevirme girişimlerinin uluslararası toplumu rencide ettiği’ belirtildi.

Cumhuriyet müze ilan etti 

Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) döneminde 537 yılında ibadete açılan ve 916 yıl kilise olarak kullanılan Ayasofya, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethiyle camiye çevrilmişti. O tarihten itibaren cami olarak işlev gören yapı, Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte 1935 yılında müze ilan edildi.

Geçen yıl da ezan okunmuştu

Gerici dernek ve partilerin ‘ibadete açılması’ için sık sık önünde gösteriler düzenlediği ve ‘toplu namaz’ eylemleri yaptığı müzenin, AKP eliyle de son dönemde müze işlevinden aşama aşama çıkarılmaya çalışıldığı biliniyor. Müzede geçtiğimiz yıl da camiye çevirmeye yönelik adımlar çerçevesinde, TRT Diyanet TV’nin ‘Bereket Vakti Ayasofya’ programı için Ramazan boyunca Kuran okunmuş, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in katıldığı Kadir Gecesi (1 Temmuz) programının ardından 81 yıl sonra sabah namazı ezanı okunmuştu.