Askerlerin sınırda beklediği Çin-Hindistan gerginliğinde taraflardan çelişkili açıklamalar

Çin ile Hindistan arasında Himalayalarda bulunan Doklam'da süren sınır gerginliğine ilişkin taraflardan çelişkili açıklamalar geldi.

Askerlerin sınırda beklediği Çin-Hindistan gerginliğinde taraflardan çelişkili açıklamalar

Çin ile Hindistan arasında Himalayalarda bulunan Doklam’da süren sınır gerginliğine ilişkin taraflardan çelişkili açıklamalar geldi.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı iki ülke arasında anlaşma sağlandığını ve tüm askerlerin bölgeden çekilmesi konusunda anlaşıldığını belirtti. Çin Dışişleri ise yalnızca Hint askerlerin bölgeden çekildiğini, Çinli askerlerin devriye gezmeye devam edeceklerini belirtti.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı’nın günü yaptığı açıklamada, iki ülkenin askerlerinin iki aydan uzun süredir çok sayıda askerin bulunduğu tartışmalı sınır bölgesinde birliklerin “hızlı bir şekilde geri çekilmesi” konusunda anlaştığını söyledi.

Çinli yetkililer ise Hindistan askerlerinin bölgeden çekildiğini söyledi. Ancak Çin Dışişleri bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, Çin askerlerinin Doklam bölgesini devriye gezmeye devam edeceğini söyledi.

Hua, “Çin, toprak sınırını egemenlik haklarını korumak için egemenlik haklarını egemenlik sınırları kurallarına uygun olarak kullanmaya devam edecek. Çin, Hindistan’ın tarihsel sınırlara saygı duymasını ve sınır boyunca barışın korunması için Çin ile birlikte çalışarak iki ülkenin de egemenliğine karşılıklı saygı göstermelerini umuyor” şeklinde konuştu.

İki ülke arasındaki askeri kriz Çin’in Doklam bölgesine yol yapım çalışması başlatmasının ardından başlamıştı. Durumdan rahatsız olan Hindistan ise bölgeye askerlerini yollamış ve ufak çaplı gerginlikler yaşanmıştı.

Hindistan Başbakanı Modi, 5 Eylül’de BRICS buluşması için Çin’e gidecek.