Asker kayıpları gelirken El Bab'da şok iddia: Türkiye ve Rusya kente Suriye Ordusu'nun girmesi için anlaştı

ABD gazetesi New York Times'da Anne Barnard imzasıyla yayınlanan makale şok bir iddiayı gündeme getirdi.

Asker kayıpları gelirken El Bab'da şok iddia: Türkiye ve Rusya kente Suriye Ordusu'nun girmesi için anlaştı

ABD gazetesi New York Times’da Anne Barnard imzasıyla yayınlanan makale şok bir iddiayı gündeme getirdi. Barnard, Türkiye ile Rusya’nın El Bab kentine Suriye ordusu ve müttefiklerinin girmesi konusunda anlaştığını yazdı. İddia, bir günde 8 askerin hayatını kaybetmesinden hemen önce ortaya atıldı.

24 Ağustos 2016’da başlayan ‘Fırat Kalkanı’ harekatında El Bab’a kadar direniş göstermeyen IŞİD, Türkiye ordusu ve cihatçı çetelerden oluşturulan birliklerin kente saldırılarına karşı 6 Kasım’dan bu yana direniyor.

Son dönemde, Halep’i kurtaran Suriye ordusu da El Bab’ın batısından ve güneyinden kente doğru ilerliyor. Bu ilerleyiş, El Bab’daki IŞİD’li cihatçı teröristlerin kaçış yollarının da kapatılması anlamına geliyor.

İki ülke anlaştı, cihatçı çetelerin kabul edip etmediği bilinmiyor

ABD gazetesinde ortaya atılan iddia, Türkiye ve Rusya’nın, 100 bin kişinin yaşadığı El Bab kenti çevresinde karşı karşıya gelmeye başlayan Suriye ordusu ve cihatçı çetelerden kurulan gruplar arasında çatışmaların önlenmesi için koordinasyon içinde olduğunun duyurulmasının ardından ileri sürüldü.

Gazete iddiasında Suriye hükümetine yakın iki kaynağın El Bab’ın Suriye güçlerince kurtarılacağı konusunda Rusya ve Türkiye’nin anlaştığını ve bunun göstergesinin de aylardır süren çatışmalara rağmen kentin cihatçı çeteler tarafından alınmamaş olmasını gösterdiğini söyledi. Kaynaklardan birinin bölgede bulunan bir asker ve diğerinin ise Suriye yanlısı bir muhbir olduğu açıklandı.

Haberde, bu anlaşmanın Rusya’nın Astana’daki görüşmelerdeki ısrarının ardından geldiği ifade edilirken harekata katılan tüm cihatçı çetelerin anlaşmayı kabul edip etmediğinin ise belirsiz olduğu bildirildi.

CIA Şefi’nin ziyareti, çatışmalar, Rusya’nın Türkiye askerlerini vurması

Türkiye en yetkili ağızlardan El Bab’dan sonra Menbiç’e operasyon yapılacağını ve daha sonra Rakka’ya yöneleceğini söylerken geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El Bab operasyonunun bir an önce bitirilip daha da derine inilmemesi gerektiğini söyleyerek Türkiye’nin harekat politikasında değişiklik olabileceğini ifade etmişti. Ancak daha sonra ABD Başkanı Trump ile yapılan telefon görüşmesi ve ABD istihbarat örgütü CIA’nın şefi Mike Pompeo’nun Türkiye ziyareti ile Rakka pazarlıkları yeniden başlamıştı.

Öte yandan, dün 3 Türkiye askerinin hayatını kaybetmesine yol açan Rusya savaş uçaklarının bombardımanın CIA Şefi Pompeo’nun Türkiye ziyareti ve Suriye ordusu ile cihatçı çeteler arasında çatışma çıkmasının ardından geldiği de söyleniyor.