Asıl zam gözden kaçtı: İnternet hizmetlerinden alınan ÖİV yüzde 50 arttırıldı!

Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yapılan zamlar tartışılırken, asıl büyük zammın gözden kaçtığı ortaya çıktı.

Asıl zam gözden kaçtı: İnternet hizmetlerinden alınan ÖİV yüzde 50 arttırıldı!

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın önceki gün yeni vergi düzenlemeleriyle ilgili açıklamalarında en çok dikkat çeken yüzde 40 fahiş zam oranıyla Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) olmuştu. Ancak en yüksek artışın hangi kalemde olduğu gözden kaçtı.

Cep telefonu görüşmelerinden yüzde 25 oranında, sabit telefon görüşmelerinden yüzde 15 oranında ve devletin en büyük kazancını elde ettiği İnternet erişim hizmetindeki ‘data, internet hizmetlerinden yüzde 5 oranında alınan Özel İletişim Vergisi (ÖTV) yüzde 7.5 olarak tek oranda yeniden düzenleniyor.

Yüzde 50 zam!

Bir başka ifadeyle telefonla konuşmada ödenen vergi düşerken internet için uygulanan yüzde 5’lik ÖİV, yüzde 7.5’e çıkıyor. İnternetteki verginin yüzde 7.5’e çıkması demek ÖİV’nin yüzde 50 artırılması anlamına geliyor.

Bu, ödenen fatura anlamında küçük bir artışa işaret etse de oransal olarak MTV’den daha yüksek bir artış olduğunu gösteriyor. Devletin ÖİV tahsilatının büyük bir kısmını internet hizmetlerindeki ÖİV’den karşıladığı biliniyor. Çünkü operatörlerin gelirleri içindeki data gelirlerinin payı 2008 yılında yüzde 1.3 iken 2016 yılında yüzde 43.2’ye yükseldi ve her yıl artış var. Öte yandan kontörlü (ön ödemeli) hatlarda ÖİV hizmete göre farklılaşacak.