Asgari ücret zammına "Bireysel Emeklilik Sigortası" hortumu: 104 liranın 53'ü BES'e kesilecek!

Bireysel Emeklilik Sigortası kapsamında asgari ücretten ne kadar kesinti yapılacağı belli oldu.

Asgari ücret zammına

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından önceki gün açıklanan 104 liralık asgari ücret zammının yarısının otomatik katılımlı bireysel emeklilik kesintisine gideceği öğrenildi.

Bu kapsamda Ocak ayında asgari ücretliden 53.31 TL bireysel emeklilik kesintisi yapılacak. Asgari ücretli isterse, 2 ay içinde sistemden çıkabilecek. Bu son haberle birlikte geçtiğimiz gün açıklanan 104 liralık asgari ücret zammı birkaç gün içerisinde yarıya inmiş oldu.

2 ay içinde çıkılabilir

1 Ocak itibariyle başlayacak olan otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi kapsamında, 45 yaşın altındaki çalışanlar kademeli olarak sisteme girecek. Sisteme giren bir çalışanın çıkış yapabilmesi için,”ilk kesintinin özel emeklilik şirketi hesabına aktarılmış” olması gerekecek. Buna göre ücretten yapılan kesinti, özel emeklilik şirketi hesaplarına aktarıldığı tarihi takip eden iş günü, işçiye emeklilik planına dahil olduğu posta yoluyla ya da e-posta ile bildirilecek. İşçi, bu bildirimi aldığı günden itibaren iki ay içinde cayma hakkını kullanabilecek. Cayma talebi işçi tarafından posta yoluyla veya e-posta ile patrona veya şirkete bildirilecek. Cayma bildiriminin şirkete ulaşmasından sonraki 10 gün içinde de ödenen katkı payları, varsa yatırım gelirleriyle birlikte, işçiye iade edilecek.

İki aylık cayma süresinden sonra da işçi dilediği zaman sistemden ayrılabilecek. Ancak ilk iki ay içerisinde sistemden ayrılan işçiden hiçbir kesinti yapılamazken, daha sonra sistemden ayrılan işçiden fon işletim gider kesintisi yapılacak.

Hangi işçi ne zaman sisteme giriyor?

1000 ve Üzeri Çalışanı Olan İşletmeler:1 Ocak 2017

249-1000 Çalışanı Olan İşletmeler ve Merkezi Bütçeli Kamu Kurumları:1 Nisan 2017

100-249 Çalışanı Olan Şirketler:1 Eylül 2017

50-100 Arası Çalışanı Olan İşletmeler ve Tüm Yerel Yönetimler:1 Ocak 2018

10-50 Çalışanı Olan İşletmeler:1 Temmuz 2018

5-9 Çalışanı Olan İşletmeler:1 Ocak 2019

http://gazetemanifesto.com/2016/12/03/bireysel-emeklilik-soygununun-takvimi-kimleri-vuracagi-belli-oldu/