Arjantin’de işçiler “açlığa karşı” yürüdü

Arjantin’de sağcı iktidarın ekonomi politikalarının sonucu açlık yayılırken, işçiler açlığa karşı yürüdü.

Arjantin’de işçiler “açlığa karşı” yürüdü

Arjantin’de 2015’ten bu yana iktidarda bulunan sağcı Macri hükümeti ardı ardına emekçilerin haklarını budarken, işçiler yılbaşından bu yana en geniş yürüyüşlerden birini gerçekleştirdi. Çeşitli işçi örgütlerinin düzenlediği protesto yürüyüşlerinde açlığa karşı önlem yasası çıkartılması talep edildi.

Ülkenin en merkezi noktaları da dâhil olmak üzere binden fazla noktada on binlerce emekçi sokağa çıkarken, emekçiler haklarını budamayı öngören yasayı protesto etti. On binlerce işçi “dayanışma ve donatı yasası çıksın” talebini yükseltirken, Macri hükümeti istifaya çağrıldı.

Sağcı iktidar yoksulluğu perçinledi

Arjantin’de 2016’da uygulamaya konulan yeni ekonomik uygulamalar yoksulluğu tırmandırdı. Arjantin Ulusal İstatistik Merkezi’nin yaptığı açıklamada 2017 yılında yoksulluk oranının yüzde 8 arttığı ifade edildi. 11 milyondan fazla emekçinin yoksulluk içinde yaşadığını ifade eden emek örgütleri, sadece başkent Buenos Aires’te gençlerin yüzde 48’inden fazlasının “yetersiz beslenmeden” muzdarip olduğunu belirtti.

Mart 2016’dan bu yana kamu reformu adı altında 108 binden fazla kamu emekçisi işinden oldu.  Arjantin’de iktidarı sol liberal Kirchner’den devralan Macri hükümeti, sağcı politikalarıyla biliniyor. Kirchner iktidarının 2000’deki büyük krizden sonra ülke borçlarını yeniden yapılandırarak sol liberal politikalar izlerken, Macri hükümeti hızlı özelleştirme dalgası başlatacağını duyurmuştu. Arjantin, son iki yılda Venezuela ve Brezilya ile birlikte Latin Amerika’da ABD’nin müdahale ettiği ülkelerden biriydi