Antalya Emniyet Müdürü'nden alkol yasağı savunması: Eline bardağını alıp nara atana müsaade edilemez

Antalya Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, kentte açık alanlarda içki içilmesine getirilen yasağa ilişkin akıl almaz açıklamalar yaptı.

Antalya Emniyet Müdürü'nden alkol yasağı savunması: Eline bardağını alıp nara atana müsaade edilemez

Antalya Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Valiliğin 27 Nisan tarihli kararıyla kentte açık alanlarda içki içilmesine getirilen yasağa ilişkin “kentte alkol yasağı olmadığını, sadece alkol kullanımıyla ilgili düzenleme yapıldığını” öne sürerken, “Sonuna kadar arkasındayız, müsamaha göstermeyeceğiz” mesajı verdi.

Antalya Emniyet Müdürlüğü’nün, Valiliği kararına istinaden “Antalya’da Çevreyi Rahatsız Edecek Şekilde ve Açıkta Alkol İçilmesi Valilik Kararı ile Yasaklandı” başlığı ile yayımladığı tepki çeken karar duyurusuna Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya açıklık getirmeye çalıştı. Uzunkaya, kentte alkol yasağı olmadığını söyleyerek, sadece alkol kullanımı ile ilgili düzenleme olduğunu ve bunun da devam edeceğini söyledi.

Trafik Haftası nedeniyle İl Emniyet Müdürlüğü Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, “alkol yasağı” konusunun çarpıtıldığını ileri sürerek, yasalarda alkolün nerede ve nasıl tüketileceğinin açıkça belirtildiğini söyledi. Celal Uzunkaya, şöyle konuştu:

“Nara atıp çevreyi rahatsız ediyorlar, turizmden çok beklentimiz var”

Yasalarda alkolün nerede ve nasıl tüketileceğinin açıkça belirtildiğini söyleyen Celal Uzunkaya “Her gün onlarca insan nara atıp, çevreyi rahatsız ediyor. Mahallesine girerken, çıkarken çocukları küfürlerden etkilenmesin diye gözlerini, kulaklarını elleriyle kapatan aileler var. Bunu şikayet konusu eden yüzlerce insan örneği, kaydı var. Ayrıca ilimizin 2017 yılında turizmde çok büyük beklentileri var. Çok olumlu bir süreç var. Bu süreç içerisinde vatandaşlarımız başta olmak üzere, gelecek olan turistlerin rahatsız edilmemesini sağlamak adına, bir nevi hatırlatma sadedinde, bir valilik kararı aldık ve bu kararı kamuoyu ile paylaştık.” dedi.

“Sanki turistler ülkelerinde alkol alamıyor”

Açıklamalarında, açık alanda alkol alan her vatandaşı “çevreyi rahatsız edenler” olarak nitelediği dikkat çeken Uzunkaya, var olan bir düzenlemeyi hayata geçirdiklerini iddia etti.

Uzunkaya şu ifadeleri kullandı:

“İnsanlar en çok hatayı, en iyi bildiğini sandığı işlerde yapar. Dünyanın hiçbir ülkesinde, Asya’sında, Avrupa’sında eline alkol şisesini ya da bardağını alıp sokaklarda nara atan, parklarda, bahçelerde çevreyi rahatsız eden insanlara müsaade edilemez. Bunlara da hiçbir devlet kurumu, kuruluşu, otoritesi izin vermez. Normalinde böyle bir şey beklemek, düşünmek bile abes. Öyle bir algı yaratıldı ki sanki turizmi baltalayacak bir karar. Sanki turistler ülkelerinde alkol yasakları var, alkol alamıyor, Antalya’ya alkol içmeye geliyorlar. Duymuşlar ki Antalya’da alkol yasaklanmış ve Antalya’ya gelmeme kararı alıyorlar. Adamlar buraya alkol için geliyormuş. Halbuki biliyoruz ki ülkemize geliş nedenleri doğa ve tarihi yerlerimizi görmek ve yaşamak. Alkol kullanımı olan yerlerle ilgili en küçük bir kısıtlamamız yok. Buralarda en küçük bir kısıtlama olmadığı gibi kısıtlamayı düşünme gibi bir durum da yok. Tüketimiyle ilgili bir sınırlama da yok. İsteyen bir şişe içer, isteyen bir duble içer” diye konuştu.

“Müsamaha göstermeyeceğiz”

Yasağın çıktığı tarihten itibaren cezaların yazılmaya başladığını belirten Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Hatta o yasağın çıktığı günün akşamında cezalar yazıldı. Bununla ilgili birtakım tepki amaçlı organize olan birileri valilik kararını sırf protesto etme adına bu işleri yapan, sosyal medya üzeriden toparlanıp çağrı yapıp, sözde yiğitlik yapmaya çalışan ve içinde birtakım sorumluluğu olan insanların da bulunduğu gruptakilerin hepsine kabahatler kanunundan işlem yapıldı. Önümüzdeki süreçte de hiçbir müsamaha göstermeyeceğiz. Bir ilin güvenliğinden sorumlu olanlar, ilin huzursuzluğunu değil, huzurunu arzu ederler, güvensizliğini değil, güvenliğini öncelerler. İlin derken bunun içerisinde yerlisi, yabancısı hepsi var. Biz kentimizde yaşayan vatandaşların huzur içerisinde evinden işine, işinden evine gidebileceği, meydanları, alanları kullanırken rahatlıkla dolaşabileceği, hangi yerden hangi sarhoşun gelip kendisine saldıracağı endişesini taşımayacağı, gece yarıları nara atarak hasta yataklarındaki çocukların, yaşlıların rahatsız edilmeyeceği bir kenti oluşturma adına bu düzenlemeleri yapıyoruz ve sonuna kadar da takipçisi olacağız.”