Ankara'dan Washington'a vize misillemesi

ABD Büyükelçiliğinin Türkiye'ye vizeleri askıya aldıklarını duyurmasının ardından, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği benzer bir açıklama yaptı ve Türkiye'nin ABD vatandaşlarına uyguladığı vize ve e-vize uygulamalarının askıya alındığını duyurdu.

Ankara'dan Washington'a vize misillemesi

ABD Büyükelçiliğinin Türkiye’ye vizeleri askıya aldıklarını duyurmasının ardından, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği benzer bir açıklama yaptı ve Türkiye’nin ABD vatandaşlarına uyguladığı vize ve e-vize uygulamalarının askıya alındığını duyurdu.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin açıklamasıyla benzer ifadeler taşıyan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Son zamanlarda yaşanan olaylar, Türk hükümetini, ABD hükümetinin Türk misyonlarının tesislerinin ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, ABD’deki büyükelçiliğimize ve başkonsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır. Söz konusu uygulama etiket vizenin yanısıra e-Vize ve sınırda bandrol vize uygulamalarını da kapsamaktadır.”

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği de dün akşam saatlerinde, Twitter’dan yaptığı duyuruda Türkiye’de göçmen olmayan vize hizmetlerinin askıya alındığını açıklamıştı.

Açıklamada ‘Son zamanlarda yaşanan olaylar ABD hükümetini Türkiye’nin ABD misyonunun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin verdiği güvenlik taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır’ denilmişti. Ayrıca, ‘Gelen ziyaretçi sayısını en aza indirmek amacıyla Türkiye’de yer alan ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır’ ifadesi kullanılmıştı.

Geçen hafta içinde ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nın bir çalışanı, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) olarak isimlendirilen organizasyonla ilişkisi sebep gösterilerek tutuklanmıştı.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, bu gelişmeden ‘büyük bir rahatsızlık duyduklarını’ açıklamıştı.

ABD Adana Konsolosluğu’nun bir başka çalışanı ise bu yılın başlarında PKK’ya yönelik bir operasyon kapsamında gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise internet sitesi üzerinden Türkiye’ye yönelik yeni bir seyahat uyarısı yayımlamıştı.
Uyarıda, “ABD vatandaşlarına bu dönemde Türkiye’ye seyahat etmeyi dikkatlice değerlendirmelerini ve Türkiye’nin güneydoğusuna gitmekten kaçınmalarını önermekteyiz” denildi.

Aynı zamanda uyarıda, Türkiye’de tutuklanan veya gözaltına alınan ABD vatandaşlarına konsolosluk yetkililerinin erişiminin kısıtlı olduğu da vurgulanmıştı.

 

http://gazetemanifesto.com/2017/10/05/abd-baskonsolosluk-calisani-casusluktan-tutuklandi/