Anayasa Mahkemesi Başkanı'ndan açıklama: Yetkimiz dışında

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, AYM'nin 55. kuruluş yıldönümü töreninde konuştu.

Anayasa Mahkemesi Başkanı'ndan açıklama: Yetkimiz dışında

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, “AYM, OHAL KHK’larını denetleme yetkisine sahip değildir. AYM’den anayasal sınırların dışına çıkması beklenmemelidir.” dedi.

Arslan, “Şu anda mahkememiz önünde 101 bin 557 başvuru bulunmaktadır. Anayasa Mahkemesi birkaç ay içinde büyük bir iş yüküyle karşılaşmıştır” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi’nin 55. kuruluş yıldönümü töreninde konuşan Arslan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

”Halk oylamasının yüzde 85’i aşan katılımla gerçekleşmiş olması demokrasimiz açısından büyük bir kazanımdır. Muasır medeniyetin en önemli göstergesi adaletin sağlanmasıdır. Osmanlı devlet geleneğinde önemli bir yeri olan adalet dairesi adaletle başlayıp adaletle tamamlanan bir anlayışı ifade eder. Cihanın düzen ve kurtuluşunu sağlayan adalettir.”

“Güvenlik ve özgürlük birbirini tamamlayan değerlerdir. Olağanüstü yönetimlerin amacı anayasal düzeni korumak ve savunmak olmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanım olağanüstü dönemlerde anayasa mahkemelerine önemli görevler düştüğü bilinmektedir. Olağanüstü yönetimlerin amacı olağan dönemlere dönüşün sağlanmasıdır.”

KHK’lar için AYM’ye dava açılamaz

“AYM’nin görev ve yetkilerinin düzenlendiği Anayasa’nın 148. maddesinde OHAL’de çıkarılan KHK’ların anayasaya aykırı iddiası ile AYM’de dava açılamayacağı açık bir şekilde belirtilmektedir. Mahkememiz de bu açık anayasal hükmü dikkate alarak OHAL KHK’larını denetleme yetkisine sahip olmadığına karar vermiştir. Bazı OHAL KHK’ları hakkında AYM’ye iptal davaları açılmış bu davalarda ilk inceleme aşamaları tamamlanmış ve esas incelemeye geçilmiştir.”