Amsterdam Belediyesi'nin eşcinselleri fişlediği ortaya çıktı

Amsterdam Belediyesi'nin 1950'li yıllarda eşcinselleri fişlediği, iş başvurularını reddettiği hatta aile ve arkadaş çevrelerinin de işe alımlarını engellediği ortaya çıktı.

Amsterdam Belediyesi'nin eşcinselleri fişlediği ortaya çıktı

Eşcinsel hakları konusunda “örnek” kent olarak gösterilen Amsterdam’da belediyenin yıllarca eşcinselleri fişlediği ve işe almadığı ortaya çıktı. Hollanda’daki diğer belediyelerde de eşcinsellere yönelik benzer bir tutumun söz konusu olabileceğine dikkat çekildi.

BBC’nin haberine göre, eşcinsellere yönelik fişleme skandalı, araştırmacı Eric Heijselaar tarafından tesadüfen ortaya çıkarıldı. Amsterdam Belediyesi’nin arşivinde araştırma yapan Heijselaar, 1950’li yıllarda iş başvurusu yapan eşcinseller ve onların yakınlarına ilişkin listelere rastladı.

Belgelere göre, belediye çalışanlarından oluşan 5 kişilik komisyon, iş başvurusu yapanların “ahlaki davranışını” inceledi. Memurlar, iş başvurusu yapan kişilerin eşcinsel olup olmadığı konusunda söz konusu kişilerin mahalleleriyle, aile ve arkadaş çevresinde araştırmalar yaptı. Eşcinsel olduğu belirtilen kişilerin iş başvuruları reddedildi.

Amsterdam Belediyesi, sadece eşcinsel adayları değil, onların yakınlarını da işe almadı. Oğlu eşcinsel olan bir anne için, “belediyede çalışmasının uygun olmadığı” notu düşüldü.

Heijselaar’a göre, belediye arşivindeki belgelerin hepsinde kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden bilgiler yer alıyor. Eşcinselerin fişlendiği belgelere geçen yıl rastlayan Heijselaar’ın iş başvurusu yapan ve fişlenen birçok kişinin hala hayatta olması nedeniyle belgeleri açıklamadığı aktarıldı.