Amerikan askerleri NATO operasyonu için Polonya'da

Amerikan askerleri NATO operasyonu için Polonya'ya yerleşmeye başladı.

Amerikan askerleri NATO operasyonu için Polonya'da

NATO’nun doğu sınırını güçlendirmeyi amaçladığı söylenen “Atlantik Kararlılık Operasyonu” kapsamında konuşlandırılması planlanan çok sayıda aracın bulunduğu Amerikan askeri konvoyu Almanya sınırından geçerek Polonya’nın Zagan kentine ulaştı.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, Zagan’da Amerikan birliklerini karşılama amaçlı askeri tören düzenlendi. Törene Polonya Başbakanı Beata Szydlo ve Savunma Bakanı Antoni Macierewicz’in yanı sıra yüksek rütbeli NATO komutanlar katıldı.

Polonya Başbakanı ve Savunma Bakanı yalakalıkta zirve yaptı

Başbakan Szydlo yaptığı konuşmada, “Bugün Polonya, Avrupa ve ortak savunmamız için önemli bir gün” dedi. Savunma Bakanı Macierewicz de askerlere, “Sizi çok uzun zamandır, on yıllardır bekliyorduk” diye seslendi. Polonya yönetimi, bir çok şehirde de Amerikan askerleri için karşılama gösterileri hazırladı.

Birliklerin Polonya’nın Swietoszow, Skwierzynia ve Boleslawiec kentlerinde konuşlandırılması 18 Ocak’ta tamamlanacak. Ülkede 9 ay kalacak birliklerin bir bölümü Baltık ülkelerinin yanı sıra Bulgaristan ve Romanya’ya da yönlendirilecek.

Batı kuvvetleri, NATO’nun doğu sınırlarına ilk defa süreklilik arz eden bir şekilde konuşlanıyor. Rusya ise konuşlandırmadan rahatsız. Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Bu hareketler bizim çıkarlarımızı ve ulusal güvenliğimizi tehdit ediyor” dedi.