Altay tankı skandalında yeni perde: Tank motoru üretemeyen yandaş şirket avansı kapacak mı?

Altay tankı motor üretimi skandalında yeni gelişmeler yaşanıyor.

Altay tankı skandalında yeni perde: Tank motoru üretemeyen yandaş şirket avansı kapacak mı?

AKP iktidarı tarafından “yerli ve milli” bir savunma sanayii başarısı olarak pazarlanan ve “Arap ülkelerinin satın almak için sıraya girdiği” iddia edilen Altay tankının motoru olmadığı geçtiğimiz ay açığa çıkmıştı.

Daha önce Alman ve Japon firmalarının anlaşmaya yapmaya yanaşmadığı Altay tankı motorunun üretimi AKP yandaşı Albayrak Holding’in 2004 yılında özelleştirme yoluyla aldığı TÜMOSAN’a verilmişti. Projenin ana yüklenicisi ise Koç grubuna bağlı OTOKAR. Güney Kore yardımıyla tankların gövdesini üreten OTOKAR’ın her ne kadar süreçle ilgisi yok gibi görünse de, esas olarak tankların kaymağını yiyecek sermaye grubunun ve Koç grubu olduğu biliniyor. 

AKP yandaşı Albayrak Holding’e ait TÜMOSAN firması ise traktör motoru üreten bir firma.

Avusturyalı şirketle yapılan anlaşma geçen ay iptal edildi

Deneyimi olmadığı için motorun üretimi için Avusturya firması AVL List GmbH ile anlaşan TÜMOSAN geçtiğimiz ay Avusturya firması ile yaptığı sözleşmeyi iptal etmişti. Sözleşmenin iptal gerekçesi olarak Avusturya Hükümeti’nin baskısıyla ilgili şirketin TÜMOSAN’a bazı zorluklar çıkarması olarak gösterildi. Yakın zamanlarda Avusturya’nın Türkiye’ye vereceği piyade tüfeği namlu yapma makinelerini de iptal ettiği, iptal gerekçesinin ise Türkiye’deki insan hakları ihlalleri olduğu öğrenildi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı avans koşulları ile ilgili ek süre verdi

Bu gelişme üzerine Altay tankı motorsuz kalırken, AKP yandaşı firmaya durumu netleştirmesi için 16 Ocak tarihinde bir ay süre verilmişti. 16 Şubat tarihinde ise Kamu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) TÜMOSAN’a konu ile ilgili 24 Şubat tarihine kadar daha süre verildiği ilan edildi. Süre uzatmanın sebebi KAP’ta şu şekilde yer aldı: 

“Şirketimizin 16.01.2017 tarihinde yapmış olduğu özel durum açıklamasında;

Altay Tankı Güç Grubu Geliştirme Projesi SSM-Tümosan Sözleşmesi kapsamında, Savunma Sanayi Müsteşarlığı 16 Ocak 2017 tarihinden itibaren başlamak üzere TÜMOSAN tarafından yapılan tekliflerin değerlendirilmesi ve avans ödeme şartlarının yerine getirilmesini teminen 1 ay ilave süre vermişti.

Söz konusu süre Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından 24.02.2017 tarihine uzatılmıştır. Güç Grubu Geliştirme Projesi Tasarım ve Geliştirme Dönemi sözleşmesi kapsamında belirtilen avans şartları ve diğer ilave şartların sağlanması için müzakereler devam etmektedir.”

Traktör motoru üreten firmaya kıyak mı?

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından verilen ek süre, bugüne kadar sadece traktör motoru üretmiş olan firma ile ilgili “Acaba yandaşlara kıyak mı geçilecek?” sorularını da beraberinde getirdi. Açıklamada yer alan avans şartları ve diğer ilave şartların ne olduğu bilinemezken, ayrıca motor üretme ihalesini alan firmanın bunu yerine getirmediğinde ne gibi bir tazminat ile karşı karşıya kaldığına dair de veri bulunmuyor. Müsteşarlık tarafından verilen süre bugün dolarken, henüz kamuoyuna herhangi bir açıklamada bulunulmadı.

Konu ile ilgili projenin ana yüklenicisi OTOKAR’dan da henüz bir açıklama gelmedi.

Altay tankı ihalesini İngiliz ortaklı Nurol Holding mi alacak?

Bu esnada geçtiğimiz hafta içerisinde Nurol Holding’in BAE Systems ile ortak girişimi FNSS Savunma Sistemleri’nin, Altay tankı üretimiyle ilgilendiği öğrenildi.

BloombergHT canlı yayını, Piyasa Hattı programında Hande Demirel’in konuğu olan Nurol Holding CFO’su Kerim Kemahlı, programdaki soru üzerine Altay tankı üretimiyle ilgilendiklerini söyledi.

Kemahlı, “FNSS iştirakimiz olarak Altay Tankı’nın üretimiyle ilgileniyoruz. Şu anda Endonezya’yla orta boy tank prototipi üretimi konusunda protokülümüz var, tank üretimi konusunda belli bir tecrübemiz de var. FNSS, şu anda tank üretimi konusunda Türkiye’nin en etkili, en tecrübeli firması olabilir. Dolayısıyla ilgilenmemiz de doğaldır.” dedi.

FNSS Savunma Sistemleri

FNSS Savunma Sistemleri, Nurol Holding’in British Eurospace ile yüzde 51’i kendilerine ait olmak üzere ortak girişimi. Şirket Türk Silahlı Kuvvetleri ile müttefik silahlı kuvvetlerinin kullanımı için paletli ve tekerlekli Zırhlı Muharebe Araç aileleri ile silah sistemlerinin tasarım, üretim ve satışı amacıyla 1986 yılında kuruldu.

http://gazetemanifesto.com/2017/01/23/tum-arap-ulkeleri-satin-almak-icin-sirada-denilen-altay-tankinda-skandal-tanklarin-motoru-yok/