Almanya'ya Büyükada tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, Alman vatandaşı Peter Steudtner'in tutuklanmasıyla ilgili Almanya'nın yorumlarına tepki gösterdi.

Almanya'ya Büyükada tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, Büyükada’da gözaltına alınan insan hakları örgütü temsilcilerinden Alman vatandaşı Peter Steudtner’in tutuklanmasıyla ilgili Alman makamlarınca kullanılan ifadelerin Türk yargısına müdahale olduğunu ve kabul edilemeyeceğini açıkladı.

Açıklamada, gerçekleştirilen görüşmelerin ardından Alman makamlarınca konuya ilişkin kabul edilemez ifadelerin kullanıldığının altı çizilerek, “Bu görüşmelerin ardından AFC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Federal Hükümet Sözcüsü tarafından yapılan ve diplomatik nezaketsizliğe örnek teşkil edebilecek açıklamalarda Türk yargısına doğrudan müdahale edildiği ve haddini aşan ifadeler kullanıldığı görülmüştür. Bu açıklamaların kabul edilmesi mümkün değildir. Ülkemizde yargı yetkisinin kullanılmasında, Anayasamız çerçevesinde hiçbir organ, makam, merci veya kişinin mahkemelere emir ve talimat veremeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı teminat altına alınmıştır” ifadeleri yer aldı.

Almanya, Büyükada’da gözaltına alınan Alman vatandaşı Peter Steudtner’in (45) ‘silahlı terör örgütüne yardım etme’ suçlamasıyla tutuklanmasının ardından Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın’ı Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak nota vermişti.