Almanya'dan Erdoğan'a: Rezalet!

Erdoğan'ın 'Nazi' benzetmesine Alman hükümetinden sert tepki geldi.

Almanya'dan Erdoğan'a: Rezalet!

Alman hükümeti ve muhalefet temsileri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bazı bakanlara Almanya’da konuşma izni verilmemesi sonrası yaptığı “Nazi” benzetmesiyle ilgili sert açıklamalarda bulundu.

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, Alman devlet kanalı ARD’ye verdiği demeçte, Erdoğan’ın Nazi benzetmesini “Rezalet, anlaşılması güç, kabul edilemez” diye nitelendirerek şiddetle reddettiğini söyledi.

“Erdoğan kışkırtmak için uğraşıyor”

Almanya’da kimi siyasiler tarafından dillendirilen “giriş yasağı” fikrine katılmadığını kaydeden Maas, bunun hiçbir şeyi çözmeyeceğine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ortamı provoke etmeye çalıştığını söyleyen Maas, “O şimdi kışkırtmak için uğraşıyor. Provokasyona gelmemek için dikkat etmeliyiz” diye konuştu. Türkiye’yi tamamen Avrupa’dan uzaklaştıracak bir politikadan uzak durulması gerektiğine işaret eden Maas, bunun Türkiye’yi Putin’in yanına iteceğini söyledi. Maas, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ise, ancak diyalogla bir şeyler elde edilebileceğini yazdı.

“Bir NATO müttefikinin söyledikleri inanılmaz”

ARD’de “Bericht aus Berlin” adlı programa konuk olan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Grup Başkanı Volker Kauder (CDU) de Nazi benzetmesine tepki gösterdi. Kauder, “NATO müttefiki bir ülkenin Cumhurbaşkanının başka bir üye ülke hakkında söyledikleri inanılmaz ve kabul edilemez” dedi. Kauder, “üstelik bunu hukuk devleti konusunda önemli sorunları olan bir ülkenin lideri yapıyorsa” diye konuştu.

CDU Başkan Yardımcısı Julia Klöckner ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Nazi benzetmesini “Çirkin ve tarih bilmezlik” olarak nitelendirdi. Passauer Neuen Presse gazetesine konuşan Hristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer ise, “Boğazın despotu raydan çıktı” sözleriyle tepki gösterdi. (DHA)