Almanya yeni cumhurbaşkanını seçiyor

Almanya'da yeni cumhurbaşkanı seçimi bugün yapılıyor.

Almanya yeni cumhurbaşkanını seçiyor

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un 5 yıllık görev süresini tamamlaması ve yeniden aday olmayacağını açıklamasının ardından ülkenin 12. cumhurbaşkanı seçilecek. Beş adayın katıldığı seçimde Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından aday gösterilen eski Dışişleri Bakanı Dr. Frank-Walter Steinmeier öne çıkıyor.

Federal Seçiciler Kurulu öğlen yeni cumhurbaşkanını seçmek için toplanacak. Bin 260 kişiden oluşan Federal Seçiciler Kurulu Berlin’de Federal Meclis binasında bir araya geliyor.

Seçimlerde toplam beş aday yarışıyor; Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin ortak adayı, eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier (61), Sol Parti’nin desteklediği yoksulluk konusundaki araştırmalarıyla tanınan Christoph Butterwegge (66), sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) adayı Albrecht Glaser (75), Özgür Seçmenler’in (Freie Wähler) adayı Alexanden Hold (54) ve Korsan Partisi adayı Engelbert Sonneborn (78). Seçimde Steinmeier’in seçilmesine kesin gözüyle bakılırken, Hür Demokrat Parti (FDP) de seçimde Steinmeier’i destekliyor.

Seçimde Federal Meclis milletvekilleriyle birlikte 16 eyalet meclisinin belirlediği Federal Meclis milletvekili sayısı kadar, yani 630 delege de oy kullanacak. Yeni cumhurbaşkanını, bin 260 delegenin oyu belirleyecek.

Başbakan Angela Merkel, Steinmeier’i destekleyeceklerini belirterek, “Steinmeier bir çok uluslararası krizin çözümünde çok deneyimli bir politikacı ve çok güvenilir biri. Dünyanın birçok yerinde yaşanan istikrarsızlık döneminde Steinmeier’in cumhurbaşkanı olması istikrar için önemli bir sinyal olacaktır” şeklinde konuşmuştu.

İlk kez 2005-2009 yılları arasında Angela Merkel başbakanlığında kurulan büyük koalisyon hükümetinde dışişleri bakanı olarak görev alan Steinmeier, 17 Aralık 2013 tarihi itibariyle kurulan Birlik Partileri-SPD koalisyonunda da yeniden bu görevi üstlendi.

2005 yılında Türkiye ile AB arasında müzakerelerin başlamasında büyük pay sahibi olan ve ondan sonra da uzun bir süre Türkiye’nin AB üyeliğine en açık şekilde destek sağlayan Alman politikacı olan Steinmeier’in, Almanya ile Türkiye arasında son zamanlarda yaşanan gerilimlere rağmen müzakerelerinin tam üyelik hedefi ile sürdürülmesinden yana olduğu da biliniyor.