Almanya "Erdoğan'a hakaret"i kaldırıyor

Almanya, 'yabancı devlet adamlarına hakaret' cezalarını düzenleyen yasanın ilgili maddesini kaldırıyor.

Almanya

Almanya’da Hükümet, ‘yabancı devlet adamlarına hakaret’ cezalarını düzenleyen yasanın 103. maddesinin kaldırılmasını öngören tasarıyı onayladı.

Almanya Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, Bakanlar Kurulu’nun ilgili yasanın iptalini öngören tasarıyı onayladığını Twitter hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. Heiko Maas paylaşımında “Majesteye hakaret, eskimiş bir çağdan kalma düşünce, artık bizim ceza yasalarımıza uymuyor” diye yazdı.

Yine ‘suç’ sayılacak ama…

​Hükümetin onayladığı tasarıya göre, yabancı devlet adamlarına hakaret etmek yine suç olarak kalacak, ancak herhangi bir kişiye yönelik hakaretten farklı bir muamele görmeyecek. Söz konusu yasanın yürürlüğe girmesi için tasarının Federal Parlamento tarafından da onaylanması gerekiyor.

‘Küfürlü şiir’ gündem olmuştu

Alman ceza yasasının yabancı devlet adamlarına hakareti düzenleyen 103. maddesi, geçen yıl mayıs ayında komedyen Jan Böhmermann’ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan küfürlü şiiri ile gündeme gelmişti.

Böhmermann’ın Erdoğan’a ithaf ettiği ‘belaltı şiir’ Almanya parlamentosunda okunmuştu. Türkiye’yle Almanya arasında ‘diplomatik kriz’e neden olan olayın ardındanErdoğan, komedyenin ‘hakaret ettiği’ gerekçesiyle cezalandırılmasını istemişti.