Almanya Adalet Bakanı'ndan Bozdağ'a mektup

Almanya Adalet Bakanı'nın Bekir Bozdağ'a göndermek üzere bir mektup kaleme aldığı öğrenildi.

Almanya Adalet Bakanı'ndan Bozdağ'a mektup

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD), Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a göndermek üzere bir mektup kaleme aldığı öğrenildi. Mektubundan Deniz Yücel’in serbest bırakılmasını talep eden Maas, mevkidaşına acil diyalog çağrısında da bulundu. Maas’ın Bekir Bozdağ’ın geçtiğimiz Perşembe günü Karlsruhe’ye yaptığı ziyaret sırasında kendisiyle Deniz Yücel hakkında görüşme talebini reddetmesi üzerine bu yolu tercih ettiği öğrenildi.

Cumhuriyet’ten Ayşe Yıldırım’ın Spiegel Online’dan aktardığı habere göre, Maas mektupta Die Welt’in muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanmasını, “Hukuk devletinin yok olması” olarak nitelendirdi. Maas, şöyle dedi:

“Bu karar beni şoke etti. Kendisi bizzat gönüllü olarak Türk adaletinin makamlarına gitmiş olmasına rağmen, ona gösterilen bu tutum orantısızlıktır.”

Görüşme talebine olumsuz yanıt veren Bozdağ ile mektup yazarak diyalog kurmayı denediğini ifade eden Maas, Almanya-Türkiye ilişkileri hakkında da ciddi endişeleri olduğunu vurguladı.

Temel haklar çerçevesinde gazetecilerin, hâkimlerin ve avukatların tutuklanmaları konusunda Türkiye hükümetini yeniden düşünmeye çağıran Maas, “Türkiye’de hukukun üstünlüğü bozuldu. Eğer Türkiye temel Avrupa değerlerine sahip çıkmazsa AB’ye girmesi imkânsızlaşır” dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de, Yücel’in tutuklanmasının ikili ilişkilere ciddi derecede zarar verdiğini söyledi. Gabriel, “Mümkün olan en kısa sürede bu sorunu çözmeliyiz, hasar olağanüstü derecede büyük” diye konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yapacağı etkinliğin iptal edilmesine ilişkin olarak, “İptal kararında federal hükümetin dahli yok. Kararı yerel yetkililer aldı” dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel de “Almanya’da miting kararları yerel yönetimler tarafından verilir” derken, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına yönelik eleştiri yapma haklarının bulunduğunu da vurguladı.

Bozdağ’ın konuşmasının iptal edildiği Gaggenau Belediyesi binası dün sabah bomba ihbarı nedeniyle boşaltıldı. İhbarın asılsız olduğu ortaya çıktı ancak iptal ile bağlantılı olma ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi.