Alev Doğan: Ekim Devrimi'nin sinemaya yaptığı katkı bugün ders olarak okutuluyor

Sempozyum ile ilgili paylaşacağımız altıncı görüş gazeteci Alev Doğan'a ait.

Alev Doğan: Ekim Devrimi'nin sinemaya yaptığı katkı bugün ders olarak okutuluyor

Marksist Manifesto dergisi Ekim Devrimi’nin 100. yılı dolayısıyla “100. Yılında Ekim Devrimi Sempozyumu” düzenleyecek.

15 Ekim’de Kozyatağı Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan sempozyum Ekim Devrimi’nin ve Sovyetler Birliği’nin  insanlığa kazandırdıklarını yeniden hatırlamak ve bugün ile bağını kurmak amacıyla toplanacak.

Gazete Manifesto olarak sempozyumda tebliğ sunacak isimlerin sempozyum hakkındaki görüşlerini aldık.

Sempozyum ile ilgili paylaşacağımız altıncı görüş gazeteci Alev Doğan’a ait. Doğan’ın sempozyumdaki konuşması “Sosyalist sinema” üzerine olacak.

 

Ekim devriminin ve dolayısıyla bu sempozyumun bugün için önemi nedir?

Ekim devrimi, özellikle bugün emperyalist-kapitalist sistemin saldırılarını en ağır biçimde sergilediği bir süreçte, önemini fazlasıyla sürdürmekte. Bu yüzden 100. yılında gerçekleştireceğimiz bu buluşma Marksistler açısından da ayrı bir önem taşıyor. Çünkü bu miras birileri bundan feragat etse de hala güncel ve insanlığın tek kurtuluş umudu.

 

Sempozyuma sunacağınız tebliğin içeriğinden biraz bahsedebilir misiniz?

Sempozyumun, Ekim Devrimi’nin insanlığa katkıları oturumunda, Sovyet sinemasına ilişkin sunacağım tebliğ, aslında Ekim Devrimi’nin genç sinemacılara nasıl olanaklar sunduğunu, onları üretmesi için nasıl teşvik ettiğini özetleyen bir içerikte. Bir sinema anlayışı düşünün, yüzyılın en iyi filmleri sıralamasında birinci sırada yer alan Potemkin Zırhlısı gibi bir film çıkartmış olsun, kurguyu sinema sanatına hediye etsin, kuramsal anlamda o genç çocukların yazdıkları ürettikleri hala akademide ders olarak okutulsun. Ki bu isimler Ekim Devrimi ile beraber yeni Sovyet sanatını inşa etmek için kollarını sıvadıklarında henüz 16-17 yaşındaki oldukça genç insanlar. Yalnızca bu veri bile, Ekim Devrimi’nin sanata özelinde sinemaya sunduğu katkıyı özetler nitelikte.

 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Kendi alanım özelinde konuşacak olursam, genç sinemacıların, sinema öğrencilerinin ya da sinemaya hevesli bu sanatı gerçekten seven isimlerin bu sempozyuma katılmaları çağrısını yapmak isterim. Bir araya gelmemiz ve sonrasında beraber üretebilmemiz için bir vesile olacaktır bu sempozyum.