ALES'te sınav süresi ve soru sayısı azaltıldı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı'nın (ALES) test ve soru sayıları azaltıldı

ALES'te sınav süresi ve soru sayısı azaltıldı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı’nın (ALES) test ve soru sayıları azaltıldı, süresi kısaltıldı ve geçerlilik süresi 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı.

YÖK’ten yapılan yazılı açıklamaya göre, ALES’te test sayıları azaltıldı. Sözel-1 ve Sözel-2 ile Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri ayrımı ortadan kaldırıldı. Buna göre 4 testten oluşan ALES,  artık”Sözel” ve “Sayısal” olmak üzere 2 bölümden oluşacak.

100 soru 2,5 saatte çözülecek

Yeni ALES’te soru sayısı azaltılırken, soru başına düşen süre artırıldı. Bununla birlikte toplam sınav süresi kısaltıldı. 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşan sınav, yeni düzenlemeyle 50’şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten meydana gelecek.

Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın süresi, 150 dakika (2,5 saat) olarak belirlendi.

Eşit ağırlıklandırılmayan ALES eşit ağırlık puanı konusunda değişiklik yapıldı. ALES sayısal ve ALES sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar değiştirilmemekle birlikte, ALES eşit ağırlık puanının hesaplanmasında sayısal testinin yüzde 50, sözel testinin de yüzde 50 etkili olmasına karar verildi.

Öte yandan, ALES sonuçlarının geçerlilik süresi 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, “Önümüzdeki ekim ayında yapılacak ALES’te, yeni düzenlemeler uygulanmaya başlanacaktır.” bilgisini verdi.