AKP'ye destek veren MHP'den tuhaf açıklama: Biz başkanlığa zaten karşıyız

AKP'ye başkanlık teklifiyle ilgili destek veren MHP'den tuhaf bir açıklama geldi.

AKP'ye destek veren MHP'den tuhaf açıklama: Biz başkanlığa zaten karşıyız

AKP’ye başkanlık teklifiyle ilgili destek vererek Meclis’teki oylamalarda sınır sayısı olan 330’un üstüne çıkılmasını sağlayan MHP’den, başkanlıkla ilgili tuhaf bir açıklama geldi.

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman partisinin tavrını savunmaya çalışırken, “Biz, başkanlığa zaten karşıyız” ifadesini kullandı. DW Türkçe‘ye konuşan Büyükataman, başkanlığa başından beri karşı çıktıklarını, ancak 15 Temmuz’dan sonra şartların değiştiğini öne sürerek, ‘sistem krizi’nin bitmesini istediklerini söyledi. MHP Genel Sekreteri’nin hem başkanlığa karşı olup, hem partisinin Meclis’te verdiği  fiili desteği savunması akıllarda soru işareti yarattı.

Büyükataman’ın DW Türkçe’deki demeçlerinin ilgili kısmı şöyle:

Herkes bir sistem, rejim değişikliğinden söz ediyor ama öyle değil. Anayasa değişikliği paketi Türkiye’de hükümet etme biçimini değiştiriyor. Ve biz bunun bir ihtiyaçtan kaynaklandığını gördük. MHP olarak baştan beri içi doldurulmuş bir parlamenter sistem istedik. Başkanlığa karşı çıktık. 15 Temmuz darbe girişiminde Türkiye’nin şartları değişti. Türkiye’nin acilen sistem tartışmalarından çıkması gereği ortaya doğdu. Biz de yaşanan sistem krizinin bitmesini istiyoruz. Mevcut durumdaki uygulamalar anayasal bir zemine oturtulmazsa rejim bunalımı doğacağını söylüyoruz. Bu yüzden destekledik anayasa değişikliği paketini. Mevcut anayasa ihlal edilirken bunu en çok dillendirenin MHP olduğu unutulmasın. Bu ihlalleri ortadan kaldıracak olan da, bir anayasa değişikliğidir, meclisin bir formül geliştirmesidir. MHP’deki muhalif arkadaşlarımıza da saygı duyuyoruz. Kendi özgür iradelerini ortaya koyuyorlar ve MHP’nin demokrasi anlayışına örnek oluyorlar.