OHAL KHK'sından vatandaşın cebine 'darbe' çıktı: İşte müteahhitlere getirilen kıyaklar..

AKP'nin OHAL kapsamında çıkardığı 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de müteahhitleri sevindirecek bir düzenleme yer aldı.

OHAL KHK'sından vatandaşın cebine 'darbe' çıktı: İşte müteahhitlere getirilen kıyaklar..

AKP’nin OHAL kapsamında çıkardığı 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de müteahhitleri sevindirecek bir düzenleme yer aldı.

Daha önce ev satışlarında proje teslimine kadar vatandaşa verilen yüzde 2 tazminatla cayma hakkı yeni düzenlemeyle yüzde 8 tazminata yükseltildi. Ev alan vatandaşın herhangi bir neden göstermeden satıştan vazgeçme süresi 36 aydan 24 aya indirildi. Mevcut yasaya göre müteahhit para iadesini 3 ay içinde yapmak zorundayken KHK ile bu süre de 6 aya çıkarıldı.

OHAL kapsamında hazırlanan 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname dün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle, Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik’te de değişiklik yapıldı. Maketten konut satışında tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden 36 aya kadar dönme hakkı bulunuyordu. Bu süre 24 aya indirildi.

Tazminatta yüzde 400 artış!

Eski düzenlemede devir ve teslim tarihine kadar konuttan vazgeçerse sözleşme bedelinin yüzde 2’sine kadar tazminat ödemek zorundaydı. Yeni düzenlemeyle tazminat miktarı da artırıldı. Buna göre, sözleşmeden dönülmesi durumunda müteahhit; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme tarihinden itibaren ilk 3 ay için sözleşme bedelinin yüzde ikisine, 3 ila 6 ay arası için yüzde dördüne, 6 ila 12 ay arası için yüzde altısına ve 12 ila 24 ay arası için de yüzde 8’ine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilecek. Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 180 gün içinde tüketiciye geri verilecek. Düzenlemenin eski halinde bu süre 90 gündü.