AKP'nin Cemaat için bastırdığı paralar hâlâ tedavülde!

AKP'nin 2012'de Gülen cemaatinin düzenlediği Türkçe Olimpiyatları için bastırdığı 1 milyon adet 'hatıra' parası halen kullanılıyor.

AKP'nin Cemaat için bastırdığı paralar hâlâ tedavülde!

AKP’nin 2012’de Gülen cemaatinin düzenlediği Türkçe Olimpiyatları anısına bastırdığı 1 milyon adet ‘hatıra’ paranın halen tedavülde olduğu ortaya çıktı.

CHP Balıkesir milletvekili Mehmet Tüm’ün Başbakan Binali Yıldırım’a ilettiği soru önergesine Başbakanlık’tan skandal yanıt geldi.

TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde Başbakan Yıldırım’a ’15 Temmuz Şehitleri ve Gazileri’ anısına bastırılan 1 TL’lik hatıra paraları soran CHP’li Mehmet Tüm’e verilen yanıtta, “Tedavülde 1 milyon adet Türkçe Olimpiyatları parası olduğu” belirtildi.

Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan cevap metninde, “2017 yılı Ekim ayı sonu itibariyle tedavülde toplam 1.468.707.512 adet 1 Türk Lirası bulunmaktadır. Bu miktara; 70.000.000 adet 15 Temmuz tedavül hatıra parası, 1.000.000 adet Sayıştay hatıra parası ve 1.000.000 adet Türkçe Olimpiyatları hatıra parası da dahildir” denildi.

“DÜNYADA RASTLAYAMAZSINIZ”

Bu skandala ilişkin açıklama yapan CHP’li Mehmet Tüm, şunları söyledi:

“Dünyada hem ‘terör örgütü’nün, hem de bu örgütün ‘şehit’ ettiği insanların parasını bastıran başka partiye rastlayamazsınız. AKP’lilerin henüz ‘kandırılmadığı’, Pensilvanya’ya yalakalık için sıraya girdiği, elebaşı Fethullah Gülen’in ‘muhterem hocaefendi’ olduğu 2012 yılında, Atatürk’ün resmi 1 liralık madeni paralardan kaldırılmış, yerine Türkçe Olimpiyatları için paralar bastırılmıştı. Tam dört yıl sonra, AKP’nin ‘ne istediyse verdiği’ bu terör örgütü, eli kanlı bir darbe girişimiyle Meclis’i bombaladı, 249 insanımızın canına kıydı ve yüzlerce yurttaşımızı yaraladı. AKP de bundan istifadeyle, ‘FETÖ’yle mücadele ediyoruz’ diyerek OHAL rejimini ilan etti ve KHK zulmüyle milyonlarca insanı işinden ekmeğinden ederek mağdur etti, etmeye de devam ediyor. Şimdi 15 Temmuz adına bastırılan paralarla yine göz boyamaya çalışılıyor ama bir yandan da FETÖ’nün Türkçe Olimpiyatları için bastırılan paralar tedavülde dolaşıyor, üstelik bunlar FETÖ örgütü bağlantısı için delil sayılıyor. Bu paraların şu an tedavülde olması, yani dolaşımda ve geçerli olması AKP adına bir utançtır.”

“BU HATIRA PARA HANGİ TÜRK BÜYÜĞÜNÜ ANMAK AMACIYLA BASTIRILDI?”

Türkçe Olimpiyatları paralarının tedavülde olmasının nedenini soran CHP’li Mehmet Tüm, “1264 sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Kanununda, hatıra para basımı için ‘muhtelif alanlarda ün yapmış Türk büyüklerini anmak amacı ile ve Hükümetçe lüzum ve faydası takdir edilecek diğer sebep ve vesileler dolayısıyla madeni hatıra para da çıkartılabilir’ ifadesi geçiyor. Buradan soruyorum: Türkçe Olimpiyatları parası tedavülde olmasının gerekçesi nedir? Bu paralar ‘muhtelif alanda ün yapmış’ hangi Türk büyüğünü anmak içindir? Bu paraların geçerliliği neden iptal edilmemektedir?” diye sordu.