AKP'nin borazanı TRT'de büyük zarar: Gelirini halktan alan kurumu bakın nasıl söğüşlediler...

Gelirinin büyük kısmını vergilerden elde eden TRT 2015 yılını 147 milyon zararla kapattı.

AKP'nin borazanı TRT'de büyük zarar: Gelirini halktan alan kurumu bakın nasıl söğüşlediler...

Gelirinin yüzde 86’sını elektrik hasılat payı ve bandrol ücretlerinden elde eden ve 2 milyara yakın bir bütçeyle yönetilen Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), 2015 yılını 147 milyon zararla kapattı.

Özerk bir kamu kuruluşu olan, ancak son dönemde tamamen AKP’nin yayın organı haline getirilen TRT’nin 2015 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay, “Kurum giderlerinin, gelirlerine uygun olmayan hızlı artışı Kurumun finansman açığının büyümesine yol açmaktadır.Kısa vadede yeterli ve hızlı bir tasarrufa gidilmesi gerektiği ortadadır” uyarısında bulundu.

TRT, bütün eleştirilere rağmen dış yapımlara harcadığı parayı arttırdı. TRT yönetimi tarafından dış yapımlara 2014 yılında 608 milyon 785 bin lira ödenirken, bu rakam 2015 yılında yüzde 49 oranında artarak 907 milyon 161 bin lira oldu. Dış yapımlara ödenen para, kurumun toplam bütçesi içinde yüzde 50’den fazla pay aldı.

1 yılda yüzde 49 alım artışı!

Sayıştay 2015 raporlarına yansıyan bilgilere göre konuştuğunu söyleyen CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, şunları söyledi:

“2015 yılında; 843 milyon TL’si elektrik enerjisi hasılat payı, 679 milyon TL’si bandrol gelirleri olmak üzere diğer gelir kalemleri ile birlikte toplam 1 milyar 776 milyon TL gelir elde edilmiştir. Elde edilen bu gelirin 581 milyon TL’si kurumda çalışan 7 bin 473 kişi olan personel giderlerine ödenirken, 1 milyar 116 milyon TL’si dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetlere ödenmiştir. 2015 yılında kurumun toplam gideri 1 milyar 923 milyon TL olarak gerçekleşirken, 2015 yılını 147 milyon TL zararla kapatmıştır. TRT tarafından 2015 yılında program alımları kapsamında; 513,3 milyon TL’si kurum dışı yaptırılan ve kiralanan programlara, 354,6 milyon TL’si kurum dışından temin edilen haber giderlerine, 72,9 milyon TL’si de TV ve Radyo programları yapımı amacıyla hizmetinden faydalanan şahıslara olmak üzere toplam 907,2 milyon TL tutarında ödeme yapılmıştır. Kurum dışı programlar için yapılan alımlar 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 49 oranında artmıştır. Bu TRT’nin halktan aldığı parayı hovardaca ve insafsızca bir takım kişi ve kurumlara dağıtmasıdır.”

Sınırlama için kanun teklifi

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, TRT’nin iç yapımlara yönelmesi ve dış yapımlara ödediği paraların belirli bir seviyede sınırlandırılması için Kanun Teklifi verdi. TRT yönetim kurulunun dış yapımlarla ilgili olarak aldığı kararı hatırlatan Atila Sertel, “TRT Yönetim Kurulu 26.11.2014 tarih ve 476 sayılı kararında, Kurum yayınları için ihtiyaç duyulan programların, öncelikle Kurum imkanları araştırılarak söz konusu yapımın iç yapım olarak yapılmasının değerlendirilmesini istemiştir. Ya yönetim kendi aldığı kararı hiçe sayıyor ya da birileri TRT yönetimini hiçe sayıyor. Halkın parası ile ayakta duran TRT, dış yapımlara 1 milyara yakın para harcıyor. TRT’nin dış yapımlara harcadığı paranın kurumun genel bütçesinin yüzde 40’ını geçmeyecek şekilde yasal olarak sınırlandırmasını içeren bir kanun teklifi verdim. Sayıştay’ın da uyardığı gibi TRT’nin batmaması ve halkın parasının birilerine peşkeş çekilmemesi için tüm partilerin ortak iradesi ile bu teklifin yasalaşmasını bekliyorum” diye konuştu.