AKP'li ünlülerin milyonları götürdüğü Beyaz TV'de sömürü koşulları

AKP'li ünlülerin yandaşlıkta birbirleriyle yarıştıkları kanalda çalışanlara yönelik sömürü koşulları had safhada

AKP'li ünlülerin milyonları götürdüğü Beyaz TV'de sömürü koşulları

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i oğlu Osman Gökçek’in sahibi olduğu Beyaz TV kanalında çalışanlara yönelik emek sömürüsü had safhaya ulaşmış durumda.

Rasim Ozan’dan Nihat Doğan’a dek AKP’li ünlülerin yandaşlıkta birbirleriyle yarıştıkları ve bunun için devasa ücretler aldıkları kanalda, yaklaşık 2 yılı aşkın süredir zam almadan çalışan emekçilerin çoğu asgari ücretle çalıştırılıyor. Üstelik kanala yeni alınan her çalışan ile, kendi işi dışında birden fazla işle ilgilenmesi için anlaşılıyor. Stüdyoları Avrupa yakasında bulunan kanalda çalışmak isteyenler, eğer Anadolu yakasında ikamet ediyorsa kabul edilmiyor. Bunun gerekçesi ise servis ve ulaşım giderlerini kısmak.

RTÜK cezası bahanesi

Manifesto‘nun edindiği bilgilere göre kanal yönetimi, yaklaşık 5 yıl önce RTÜK’ten alınan bir para cezasını gerekçe göstererek yemek ödemelerini ‘geçici bir süreliğine’ keserken, bir süre sonra bunu çalışanlara karşı sürekli bir bahane olarak kullanmaya başladı. 2 yıldır maaş arttırmayan kanal yönetimi, yemek ödemelerini de sürekli olarak kesme kararı aldığını duyurdu.

Üç işi 1 kişi yapıyor!

Kanaldaki emek düşmanı uygulamalar yalnızca hakların kısıtlanmasıyla da sınır değil. RTÜK cezasını bahane edip personelden kar eden kanal yönetimi, çalışanlar üzerine birden fazla iş yükü yükleyerek de rant elde ediyor. Örneğin kanalda rejide KJ operatörlüğü yapmak üzere alınan bir kişiye, hem play out hem KJ ve hem de prompter operatörlüğü yaptırılıyor. Ve elbette bu kişi de ne yemek ne yol ücreti almadığı gibi, asgari ücret karşılığında çalıştırılıyor.