AKP'den patronlara büyük kıyak: Kaçak işçi çalıştırana af geldi!

AKP hükümeti patronlara büyük kıyaklar yapmayı sürdürüyor.

AKP'den patronlara büyük kıyak: Kaçak işçi çalıştırana af geldi!

AKP hükümeti referandum öncesi ekonomik darboğazdan çıkış için işçilerin haklarını tırpanlayıp patronlara büyük kıyaklar yapmayı sürdürüyor.

Geçtiğimiz hafta Meclis’te kabul edilerek yasalaşan Torba Kanun’la, kurumlara vergi indirimi, yabancılara konut alımında sağlanan avantajlar getirilirken, sigortasız ya da kaçak işçi çalıştıran işverene af getirildi. Getirilen düzenlemeyle birlikte çok sayıda çalışanı olan işyerlerine milyonlarca liralık destek sağlanıyor.

Hürriyet’ten Noyan Doğan‘ın köşesinden aktardığına göre, artık, kayıt dışı işçi çalıştıran işverenlere, uzun süreli prim teşvik cezası uygulanmayacak. Mahkeme kararıyla ya da yapılan denetimlerde sigortasız veya sahte sigortalı çalıştırdığı tespit edilen işveren, ilk bir ay prim teşvikinden yararlanamayacak. Böylece, Kanun’la, bir yıllık mahrumiyet cezası, bir aya indirildi. Ancak işveren, 3 yıl içinde sigortasız işçi çalıştırmaya devam ederse, her bir tespit için 1 yıl süreyle teşvikten faydalanamayacak. Çalıştırılan sigortasız işçi sayısı 5 kişiden fazla olmayacak, işyerindeki toplam sigortalı sayısının yüzde 1’ini de aşmayacak. Yeni düzenleme 1 Nisan’da uygulamaya girecek.

Geçmiş cezalar da affa uğradı

Torba Yasa ile geçmişte sigortasız ya da sahte sigortalı çalıştırıp da ceza alanların cezaları da affa uğruyor. Bir yıllık prim teşviki desteğinden mahrum bırakılan işverenler, Yasanın uygulamaya gireceği 1 Nisan 2017’den önce, bir aylık ceza sürelerini tamamlamış olmaları halinde, tekrardan prim teşviki ve indirimlerden yararlanmaya başlayacak; bir yıl boyunca beklemeyecek. Yine Yasa gereği 5 işçiye kadar olan sigortasız işçilerle ilgili cezalar affa uğrayacak.