AKP'den Kürdistan referandumuna açık destek

AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, 25 Eylül'de yapılacak referanduma desteğini ilan etti.

AKP'den Kürdistan referandumuna açık destek

Irak Kürdistanı’nda IKBY yönetiminin yapmayı kararlaştırdığı ‘bağımsızlık referandumu’na AKP yönetiminden karşı çıkışlar gelse de, Kürt illerindeki kimi önde gelen AKP’lilerin destek açıklamaları dikkat çekiyor.

AKP Batman İl Başkanı Diyaettin Uçar’ın “Biz ve bölge il başkanlıkları referandumda ‘evet’ i destekliyoruz” ifadelerinden sonra AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da, 25 Eylül’deki referandumuna karşı gösterilen tepkileri eleştirdi. Ensarioğlu, “Bu konuda ABD’ye rest çeken (IKBY lideri Mesud) Barzani bizden mi korkacak? Aksine Kerkük’ün Kürt bölgesinde kalması bizim açımızdan çok daha iyidir” ifadelerini kullandı.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya‘nın, Ensarioğlu’nun açıklamalarına da yer verdiği yazısında “Hükümetin, Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumuna karşı duruşuna, AK Parti milletvekillerinin tamamı destek veriyor mu? Şunu belirteyim, AK Parti’de hükümetin aksi görüşünde olanların sayısı az değil” ifadelerini kullandı.

Sarıkaya’nın yazısında Ensarioğlu ise referanduma ilişkin görüşlerini şöyle aktardı:

“Sorun bizim tepkimizde; ben bu tepkileri abartılı buluyorum… Diyelim ki Kerkük hassasiyetimiz var… Peki, Kerkük’teki Araplar bize Kürtlerden çok daha iyi dost mu? Kerkük’ün Arap bölgesinde kalması sorun olmuyor da Kürt bölgesinde kalması mı sorun oluyor?”

*

Bu konuda ABD’ye rest çeken Barzani bizden mi korkacak? Aksine Kerkük’ün Kürt bölgesinde kalması bizim açımızdan çok daha iyidir. Arap bölgesinde kalırsa petrolün taşınmasında problem olur. Kürt bölgesinde kalırsa bugüne kadar yaptığımız gibi hem pazarlarız hem de çıkarırız. Barzani geçmişte bu konuda ABD’yi karşısına alma pahasına Türkiye ile petrol anlaşması imzaladı.’

*

İran’ın, Goran Hareketi’nin, PKK’nın ve Türkiye’de Demokratik Bölgeler Partisi’nin referanduma karşı çıktığını anımsatıp ekledi: ‘Bunlar karşı çıkıyorsa o zaman Türkiye’nin lehine tersi bir durum var…'”