AKP'den Ayasofya açıklaması: Şu anda gündemizde yok ancak...

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Ayasofya Müzesi'nin camiye çevrilmesine tartışmalarını büyütecek açıklamalarda bulundu.

AKP'den Ayasofya açıklaması: Şu anda gündemizde yok ancak...

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Ayasofya Müzesi’ne ilişkin “Ayasofya’nın ibadete açılması şu anda gündemimizde yok ancak Fatih Sultan Mehmet’in fetih hakkı olduğunu ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, restorasyon çalışmaları devam eden Ayasofya Müzesi’ni ziyaret etti.

Numan Kurtulmuş, ziyaretin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ayasofya Müzesi’nin ibadete açılıp açılmayacağıyla ilgili bir sorusu üzerine Kurtulmuş, “Gündemimizde yok. Ama sonuçta Ayasofya Fatih Sultan Mehmet’in fethinin bir sonucu olarak ibadethane haline getirilmiş. Daha sonra bir Bakanlar Kurulu kararıyla müze haline dönüştürülmüştür. Şu anda gündemimizde yok ancak Fatih Sultan Mehmet’in fetih hakkı olduğunu ifade etmek isterim” diye yanıt verdi.

Uzun zamandır dincilerin yeniden cami olması için kampanyalar düzenleyip, önünde toplu namazlar kıldığı Ayasofya Müzesi Bizans döneminde ibadete açılıp yaklaşık 900 yıl kilise olarak kaldıktan sonra, 1453’te İstanbul’un fethiyle camiyle çevrilmişti.

Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte ise 1935 yılında müze ilan edilmişti.