AKP'de anket sıkıntısı: 'Yüzde 50 çıtası' tutturulamıyor

Anketler AKP seçmeninden gelecek evet oranının 'sürprizlere gebe' olduğunu gösteriyor.

AKP'de anket sıkıntısı: 'Yüzde 50 çıtası' tutturulamıyor

AKP’nin 16 Nisan’da gerçekleşecek başkanlık referandumu öncesi yaptırdığı anketlerde sonuçların beklenenin hayli altında çıkması nedeniyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın müdahalesiyle partiye bir süre anket yapılmasını durdurmaları talimatı verdiği iddia edilmişti.

İktidarın yaptırdığı anketlerde kendi seçmeninin en az yüzde 5’inin evet demeyeceğinin görüldüğü belirtilirken, kararsız ve gizli ‘Hayır’cıların da dahil edilmesiyle birlikte oranın yüzde 10’a varacağı tahmin ediliyor.

Cumhuriyet’ten Erdem Gül‘ün haberine göre, AKP yönetimi ve anketçi kuruluşlar, AKP’nin oy oranını 1 Kasım’daki yüzde 50 çıtasına uygun belirleyerek hesap yapıyor. Buna göre AKP’nin tamamının evet demesi durumunda neredeyse MHP’den alınacak küçük bir destekle referandumun şimdiden garantilenmesi gerekiyor. Ancak ölçümler bunu göstermiyor. Anketler ve araştırmalar, AKP seçmeninden gelecek evet oranının 7 Haziran’a çok benzer şekilde yüzde 40’larda kaldığını gösteriyor. Seçimde AKP’ye oy verenler içinde en az yüzde 5’lik bir kesimin referandum için evet demeyeceği ölçülüyor. Kararsız ve sandığa gitmeyeceklerle “gizli hayırcı”lar dikkate alındığında, hayır oyu verenlerin de çıkması durumunda evet demeyeceklerin yüzde 10’u bulmasından kaygı duyuluyor.