AKP yüzde 10'luk seçim barajını değiştirmeyi düşünmüyor

Recep Tayyip Erdoğan’ın kurmayları ile yaptığı “uyum paketi” görüşmesinde, “seçim ittifaklarına” ve yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesine ilişkin bir karar çıkmadı.

AKP yüzde 10'luk seçim barajını değiştirmeyi düşünmüyor

Recep Tayyip Erdoğan’ın kurmayları ile yaptığı “uyum paketi” görüşmesinde, “seçim ittifaklarına” ve yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesine ilişkin bir karar çıkmadı.

Seçimleri düzenleyen yasalarda değişiklik yapılması için hazırlanan pakette sona gelindiği ifade ediliyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında parti kurmayları ile gerçekleşen toplantıda Siyasi Partiler Yasası, Seçimin Temel Hükümleri Yasası, Milletvekili Seçim Yasası, Mahalli İdareler Seçim Yasası, Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasası ve Halkoylaması Yasası’nın yeni anayasaya uyumlu hale getirilmesine yönelik adımlar atılmak üzere çalışılmaya başlandı.

Türkiye gazetesinin haberine görer kısa süre sonra Meclis gündemine taşınması beklenen değişiklikler şu şekilde:

Paketin içeriği

Milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesine bağlı olarak, tüm seçim yasalarına 18 yaş monte edilecek. Belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık seçimlerine 18 yaşını doldurmuş kişiler katılabilecek. Mevzuattaki, “ana muhalefet partisi” ifadesi ayıklanacak. Bunun yerine partiler, seçimde aldıkları oy oranına göre, “Birinci, ikinci, üçüncü parti” şeklinde nitelendirilecek. Cumhurbaşkanı adayları, seçimlere kendisini aday gösteren parti amblemi altında girecek. Seçim kampanyası partisinin logosu, bayrağı ve amblemini kullanabilecek. Oy pusulasında cumhurbaşkanı adayının isminin yanında parti amblemi de yer alacak.

Baraj sabit kalıyor

Erdoğan’ın başkanlığındaki toplantıda, seçim ittifakları ve yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesi konusunda detaylı bir görüşme yapılmadığı öğrenildi. Parti yönetiminin yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesine sıcak bakmadığı belirtilirken, daraltılmış bölge seçim sisteminin getirilmesi durumunda barajın düşürülmesine ihtiyaç kalmayacağı görüşünün de dile getirildiği kaydedildi.

İttifak sonraya bırakıldı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği seçim ittifakları konusunda ise ilerleyen zamanlarda ayrı bir çalışma yapılabileceği belirtildi. AKPkurmayları, bu süreçte, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile Başbakan Binali Yıldırım’ın bir araya gelebileceğini veya Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Bahçeli ile bizzat görüşebileceğini kaydetti. MHP ile AKP’nin hukukçularının ortak bir çalışma yapabileceği ifade ediliyor.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, seçim ittifakı tartışmalarına ilişkin, “Söyleyeceğimizi söyledik, bundan sonra teşebbüs tabii ki iktidardan gelecektir” dedi. Yalçın “Doğumunun 100. yıl dönümünde lider Türkiye için Alparslan Türkeş vizyonu” konulu panelde soruları cevapladı. Yalçın, ittifak ve baraj konusunun MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamalarıyla siyasetin gündemine geldiğini söyledi. MHP’nin görüş ve düşüncelerini bizzat Bahçeli duyurduğunu belirten Yalçın “Biz söyleyeceğimizi söyledik. Bundan sonra teşebbüs tabii ki iktidardan gelecektir. Zannediyorum uyum yasaları içerisinde bu konu da teklif olarak gündeme veya TBMM’nin gündemine getirilecek” diye konuştu.