AKP ve MHP'de erken seçim söylemlerinin nedeni belli oldu

AKP ve MHP yöneticilerinin, 'erken seçim' söylemiyle, firecilere karşı 'listeye konulmama' mesajı verdiği iddia edildi.

AKP ve MHP'de erken seçim söylemlerinin nedeni belli oldu

AKP ve MHP yöneticilerinin, ‘erken seçim’ söylemiyle, başkanlık sistemini de içeren anayasa paketinin maddelerine ‘hayır’ deme olasılığı olan firecilere karşı ‘listeye konulmama’ mesajı verdiği iddia edildi.

Hürriyet’ten Nuray Babacan‘ın haberine göre, AKP ve MHP ‘erken seçim’ söylemiyle, paketin özellikle ikinci tur oylamasında, maddelerden birinin veya tamamının düşmesine neden olabilecek bir hareketi önlemeyi amaçladığı, ‘hayır’ deme olasılığı olan firecilere karşı ‘listeye konulmama’ mesajı taşıdığı iddia ediliyor.

İddiaya göre, hem AKP hem de MHP yöneticilerinin, pakete yönelik endişeleri olan milletvekillerini saptama sorunu bulunmuyor. Bu konu, Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geçen ay yaptıkları görüşmede gündeme gelmiş ve Bahçeli, partisindeki firenin 15’i bulabileceğini ifade etmişti. AKP’de ‘başkanlık sisteminin denge ve denetimden yoksun kurgulanmasına’ itiraz eden milletvekilleri olduğu da biliniyor.

Davutoğlu kontenjanına ‘özel’ izleme

AKP’de her 10 milletvekilini bir vekilin izlemeye aldığı iddia ediliyor. İddiaya göre partide, partide, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kontenjanından seçilen vekiller üzerinde de özel bir izleme yapılıyor.