AKP ve Erdoğan’ın emperyalizm uşaklığı serüveni 3: NATO'culuk, Afganistan, Somali ve diğerleri

AKP ve Genel Başkanı Erdoğan'ın işbirlikçilik örneklerinden kesitler.

AKP ve Erdoğan’ın emperyalizm uşaklığı serüveni 3: NATO'culuk, Afganistan, Somali ve diğerleri

Geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada “Gezicilerin arkasında emperyalistler vardı” diyen, ancak on beş yıldan fazla süredir ülkemizi emperyalizme peşkeş çeken AKP’nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün de komünistleri “vatansever” olmamakla itham ederek kendi geçmişini aklamaya çalıştı.

Oysa ki gerçekler hiç de böyle değil. Gazete Manifesto olarak 2002’de iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ve on beş yıla yakın başkanlığını sürdüren, bu dönemde başbakanlık yapan ve bugün AKP’li olarak Cumhurbaşkanlığını sürdüren Tayyip Erdoğan’ın aslında emperyalizme nasıl bağımlı olduklarını gözler önüne sermek istiyoruz.

İktidara geldiği günden beri Ortadoğu’da ABD’nin en sadık destekçilerinden olan AKP bölgedeki NATO operasyonlarında rol alıyor.

Afganistan’a, Lübnan’a, Somali’ye ve son olarak da Katar’a asker gönderen AKP, bu bölgelerde NATO’nun, dolayısıyla ABD’nin talepleri doğrulutusunda çeşitli görevler üstleniyor.

Afganistan: 2001

Afganistan’a ilk olarak 2001 yılında asker gönderen AKP, başkent Kabil’e yaklaşık 1500 asker yolladı. ABD’nin Afganistan’ı işgal ettiği yıllarda NATO görevini sürdüren TSK, bu süre zarfında Kabil’in Hava Meydan Komutanlığı görevini yürüttü. AKP’nin işbirlikçi politikaları sonucu binlerce genç Afganistan’da ABD’nin işgaline destek olabbilmek için AKP tarafından görevlendirildi.

2012 yılında 12 askerin hayatını kaybetmesinin ardından tekrar alevlenen tartışma unutulmuş, askerler Afganistan’da görevde kalmayı sürdürmüşlerdi.

2017 yılında Afganistan’da görev süresi biten TSK’nın 2 yıl daha orada bulunması kararı TBMM Genel Kurulu’nda 3 Ocak 2017’de kabul edildi.

Somali

AKP’nin bir diğer NATO görevi olan Somali’de ise yine Somali Ordusu’nun askerlerinin eğitimi görevini üstlenen AKP, başkent Mogadişu’ya askeri üs açtı. Görüldüğü üzere ABD’nin bölgedeki ülkelere terör bahanesi ile girmesi ve yerleşmesinin bir ürünü olan bu operasyonlara AKP desteğini esirgemiyor. Bölgede terörü yaratan emperyalizm ile işbirliğini her daim sürdüren AKP, ABD ile ortak askeri projelere imza atmaya devam ediyor.

AKP dönemi TSK’nın katıldığı NATO operasyonları

AKP döneminde TSK pek çok NATO operasyonuna katıldı. Özellikle ABD’nin emperyalist müdahalelerde bulunduğu bölgelerde görev üstlenen TSK, AKP’nin meclisten geçirdiği tezkereler ile bu görevlerini gerçekleştirdi. O görevlerden bazıları şu şekilde:

  • 2004-2011 yılları arası NATO’nun Irak’a Eğitim Desteği misyonu;
  • 29 Mart-31 Ekim 2011 tarihleri arası Libya’ya yönelik olarak başlatılan NATO’nun Birleşik Koruyucu Harekatına dört fırkateyn, bir denizaltı, bir lojistik destek gemisi, altı F-16 hava savunma uçağı, iki KC-135 tanker uçağı, Özel Kuvvet karargâh personeli ile gemilerde konuşlu helikopterler, Su Altı Taarruz (SAT), Amfibi ve Sualtı Görev Timleri ile katılım;
  • 2006-2011 yılları arası NATO’nun Darfur Misyonu kapsamında Afrika Birliği’ne eğitim ve ulaştırma desteği;
  • Ekim-Aralık 2008 tarihleri arasında NATO’nun Somali açıkları ve Aden Körfezi’nde gerçekleştirdiği Okyanus Kalkanı Harekatı’na katılım.