AKP sandığı halktan kaçıracak!

AKP TBMM'de geçen haftalarda yasalaşan Yüksek Seçim Kurulu Yasası'na konulmak istenen, ancak tepkiler üzerine metinden çıkartılan iki düzenlemeyi yeniden getiriyor. 

AKP sandığı halktan kaçıracak!

Meclis’e yeniden getirilen düzenleme sandık kurulu başkanlarının parti temsilcilerinden olması uygulamasına son verirken bu kişiler için devlet memuru olması zorunluluğunu getiriyor. Diğer bir hükümle de parti müşahidi olmak zorlaştırılıyor. Buna göre, partiler ve bağımsız adayların sandık sayısının iki katı kadar müşahit adına düzenlenmiş fotoğraflı müşahit kartını ilçe seçim kuruluna teslim etmeleri zorunluluğu getirilmişti. Bu iki hüküm, muhalefet partilerinin tepkisini çekince metinden çıkarılmıştı. YSK düzenlemesi bu tartışmalı maddeler olmadan yasalaşmıştı.

Hürriyet’ten Nuray Babacan‘ın aktardığına göre, iktidar partisinin planı değişmedi. İki düzenlemenin, uyum yasaları çalışması kapsamında seçim yasalarının içine konulması planlanıyor. Buna göre, parti müşahiti olmayı zorlaştıracak düzenleme uyum paketine taşınacak. Ayrıca, sandık kurulu başkanlarının devlet memuru olması zorunluluğu da yeniden getirilecek.