AKP mi AK Parti mi, İyi Parti mi İP mi: Aziz Nesin'den yanıt var!

Türkiye’de düzen siyasetinin sağında ve solunda yer alan siyasi partiler, kurulurken tercih ettikleri, ancak asla temsil etmedikleri isim ve sıfatlarla yüzlerine adeta maske takarak siyasi arenaya çıkıyor. Sağ siyasette geçtiğimiz ay MHP’li eskisi Meral Akşener ve ekibince kurulan ve adı ‘İyi Parti’ olarak ilan edilen parti de bunlardan biri hiç kuşkusuz. Logosu Kayı Boyu’nun bayrağına... View Article

AKP mi AK Parti mi, İyi Parti mi İP mi: Aziz Nesin'den yanıt var!

Türkiye’de düzen siyasetinin sağında ve solunda yer alan siyasi partiler, kurulurken tercih ettikleri, ancak asla temsil etmedikleri isim ve sıfatlarla yüzlerine adeta maske takarak siyasi arenaya çıkıyor.

Sağ siyasette geçtiğimiz ay MHP’li eskisi Meral Akşener ve ekibince kurulan ve adı ‘İyi Parti’ olarak ilan edilen parti de bunlardan biri hiç kuşkusuz. Logosu Kayı Boyu’nun bayrağına benzetilen ve açılımı ‘İnsanlık, Yücelik, İyilik’ olan parti, yönetici organları tarafından bir dil oyunuyla ‘İyi’leştirilip kamuoyunun önüne sunuldu. Emekçiler açısından ‘Adalet’ ve ‘Kalkınma’ ile uzaktan yakından bir ilgisi olmayan iktidar partisinin isminin kısaltmasından yeni bir isim türetip kendini ‘Ak’laması gibi, Akşener’in partisi de kurulduğu anda ilan ettiği isimle ilk yalanını söyleyerek düzen siyasetine girmiş oldu.

Sermaye devletinin partisi AKP’nin lideri Tayyip Erdoğan’ın ‘anonim şirket’ gibi yönetmek istediğini söylediği, şirketlerin çiftliğine dönen Türkiye’nin düzeni ile hiç bir kavgası olmayan bir parti daha emekçilerin kapısını çalıp umutlarını satın almaya hazırlanıyor yani.

Manifesto olarak özellikle 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra sınıf mücadelesinin geri çekildiği ve AKP’li yıllarla birlikte gericiliğin tüm karanlığıyla üzerimize çöktüğü günümüzde, esas misyonlarını gizleyip isim oyunlarıyla kimliklerini parlatarak emekçileri aldatan düzen partilerinin ‘ne mal’ olduklarını eylemleriyle söylemleriyle gündelik yayın mesaimiz içerisinde ifşa etmek görevlerimizden biri. Ancak tarihe düşülen kimi notlar var ki, lafı dolandırmadan gerçeği teslim etmekteki yalınlıkları ve dostunu düşmanını ayırmaktaki açıklıkları ile dosya dosya haberlerin, bildirilerin, açıklamaların yerini tutmakta üstlerine bulunmaz.

İşte Türkiye’nin aydınlanma mücadelesinin öncü isimlerinden Aziz Nesin, sermaye düzeninin ‘Ak’ının da, ‘İyi’sinin de maskesini 1985 yılında kaleme aldığı “Ah Biz Ödlekler” isimli kitabında şu sözlerle düşürmüştü:

Bu yeryüzünde öyle meslekler vardır ki, o meslekten olanlar, o mesleği yapanlar, kendilerini tanıtacak kart bastıramazlar. Bunlar kendilerini tanıtırken, yaptıkları işi söyleyemezler. Örneğin orospuların, örneğin yankesicilerin, örneğin dolandırıcıların, örneğin genelev işletenlerin kartları yoktur ve bu işleri yaptıklarını söyleyemezler.

Biliyoruz ki bu dünyada kapitalistler de var. ama niçin adında kapitalist olduğunu bildiren tek parti bile yok dünyada? Yoktur, olamaz; çünkü kimi meslekleri yapanlar o meslekleri yaptıklarını açıklayamazlar, mesleklerini bildiren kart bastıramazlar. Örneğin yukarıda saydıklarım gibi…”

Amerikancısı gericisi, liberali faşisti, sosyal demokratı ulusalcısı… Usta yazarı bugünlere ışık tutan sözleriyle saygıyla anarken, paranın saltanatından yana düzen partilerinin isim oyunlarına karşı okurlarımıza bu hatırlatmayı yapalım istedik…