AKP Kürt oylarının peşinde: "Referandumda hayati öneme sahip"

MHP ile örtülü ittifaka giren AKP, referandum öncesi Kürt seçmenin oyları için de arayışa düştü.

AKP Kürt oylarının peşinde:

Meclis’ten MHP ile birlikte başkanlık anayasasını geçirmeye çalışan AKP’nin olası referandum öncesinde oy kaygıları bulunuyor.

Hürriyet’in AKP’li yazarı Abdülkadir Selvi’ye göre, son dönemde MHP ile ittifaka girişip yurt içinde ve dışında operasyonlar gerçekleştirerek milliyetçi seçmene göz kırpan AKP’, referandum öncesi hayati öneme sahip Kürt seçmenin oyları için de arayışa düştü. Selvi’nin aktardığına göre, AKP kurmayları referandum sonuçları için beklentilerini ortalama yüzde 55 oranında bir “evet” oranıyla aktarsa da, “ekonomi ve terör”le birlikte üçüncü gündem olarak da Kürt oyları konusunda kaygılı. Selvi’nin bugünkü yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Mahşerin üç atlısı gibi, bu da referandumun üç atlısı. Ekonomi ve terörden sonra üçüncü sırada Kürt oyları geliyor. Referandum stratejisi belirlenirken üzerinde durulacak en önemli noktalardan biri, Kürt oyları olacak. AK Parti, MHP ile Anayasa değişikliği yaparak, PKK’ya karşı sert bir mücadele yürüterek, HDP’lilerin tutuklanması ve Suriye’de Fırat Kalkanı operasyonu ile milliyetçi oylara göz kırptı. Milliyetçi oylar gerekli ama referandumdan yüksek bir oranda çıkmak için yeterli değil. Referandumda Kürt oyları hayati derecede önemli. AK Parti, Kürt oyları için bir arayış içinde. “Kürtler, HDP’ye sırtını döndü ama AK Parti’ye yüzünü dönmedi” deniliyor.