AKP kendine seçim sistemi yapıyor

2019 seçimleri öncesi 12 kişilik bir AKP heyetinin daraltılmış bölge seçim sistemi üzerine çalıştığı iddia edildi.

AKP kendine seçim sistemi yapıyor

AKP 16 Nisan’da yapılan şaibeli referandum sonucu yapılan anayasa değişikliğine göre 2019’da gidilmesi planlanan ‘cumhurbaşkanlığı seçimleri’ için yeni bir sistem hazırlıyor.

AKP’in yayın organlarından Yeni Şafak gazetesi, AKP’de oluşturulan 12 kişilik bir heyetin yeni seçim sistemi ile ilgili hazırlıklara başladığını yazdı. Buna göre, ‘Yeni’ Seçim Kanunu üzerinde çalışmalarını sürdüren ekibin ele aldığı seçim sistemleri arasında öne çıkanın daha önce de Tayyip Erdoğan’ın önerdiği ‘daraltılmış tercihli sistem’ olduğu belirtiliyor.

Sözkonusu sisteme göre partiler, her seçim bölgesi için milletvekili sayısının iki katı aday gösteriyor. Seçmen ise tercihi ile sıralamayı değiştiriyor. Her seçmen sadece bir milletvekiline oy verebiliyor. Oy pusulalarında her partinin o seçim bölgesindeki milletvekili adaylarının isimleri yer alıyor. Vatandaş oy kullanırken, önce partiyi tercih edip ardından da milletvekilini seçiyor.

Daraltılmış bölge seçim sistemi matematiksel olarak en çok oy alan partiye eşitsiz şekilde avantaj sağlarken; 3 ve 4. sırada yer alan partilerin bu seçimde mevcut vekil sayısına ulaşamayacağı belirtiliyor.

Seçim çevrelerinin daraltılması, büyük partilerin lehine, küçüklerin aleyhine sonuç veriyor. Bu durum da anayasadaki ‘temsilde adalet’ ilkesiyle çelişen bir duruma yol açıyor.