AKP ile MHP arasında 'Kürdistan' uzlaşması

AKP ve MHP'nin altı saatlik görüşme sonunda Meclis iç tüzük değişikliklerinde anlaştığı öğrenildi

AKP ile MHP arasında 'Kürdistan' uzlaşması

AKP ve MHP’nin altı saatlik görüşme sonunda Meclis iç tüzük değişikliklerinde anlaştığı öğrenildi. 17 maddelik Meclis İçtüzüğü değişiklik teklifindeki yeni düzenlemelerde yemin etmeyen vekilin ‘vekil’ sayılmaması ve ‘Kürdistan’ ifadesine para cezası getirilmesi dikkat çekti.

Anayasa değişikliğinin şaibeli referandumda kabul edilmesinin ardından uyum yasaları kapsamında görüşülen Meclis İçtüzüğü değişiklik teklifiyle ilgili AKP ve MHP uzlaştı. 17 maddeden oluşan teklif bugün AKP ve MHP’nin ortak imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulacakken, Meclis’te dün de süren uzun görüşmelerin ardından değişiklik teklifi, genel başkanların da onayına sunuldu. MHP heyeti, MHP Genel Merkezi ile Meclis arasında mekik dokurken, AKP heyeti de parti yönetimini telefonla bilgilendirdi.

İki partinin uzlaştığı teklife göre bundan böyle “yemin etmeyen, etmekten imtina eden milletvekili, milletvekili olmanın getirdiği haklardan yararlanamayacak.”  İçtüzükteki bir diğer düzenlemeyle de milletvekilleri artık Genel Kurul’da yaptıkları konuşmalarda kullandıkları ‘Kürdistan’, ‘Kürdistan’ın başkenti Amed’ gibi ifadeler nedeniyle para cezası alacak.

Teklifin bugün Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor.