AKP hortumları birbirine bağlayacak: Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) fonu Varlık Fonu'na aktarılabilir

Bireysel Emeklilik Sigortası Fonu'nun da, Varlık Fonu'na devredileceği ifade ediliyor.

AKP hortumları birbirine bağlayacak: Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) fonu Varlık Fonu'na aktarılabilir

Emekçilerin cebine takılan hortumlardan biri olan Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) primleri ile oluşan fonun da Varlık Fonu’na devredilmesi gündeme gelmeye başladı. Geçtiğimiz Pazar günü Türkiye’nin önemli kamu kurumlarının birkaç saat içerisinde devredildiği Varlık Fonu böylece kendine doğrudan emekçilerin cebinden de bir kaynak yaratmış olacak.

Varlık Fonu’nda BES’in de kaynak olacağı net ifade edilmemesine rağmen kanun gerekçesinin 3 ayrı yerinde bu fonların kullanılacağı belirtiliyor. “Verilen teşvikler ile büyüyen bir fon pazarı bulunmaktadır” denilerek BES fonlarının sistemin başarısı için değerlendirileceğine işaret ediliyor.

Habertürk’ten Rahim Ak’ın haberine göre Varlık Fonu’nda üst düzey ekonomi yetkililerinin söylemlerinin tersine kanun gerekçesinin üç ayrı yerinde Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fonlarının kullanılacağına işaret ediliyor. Fon’un kuruluş gerekçesinde Varlık Fonu’nun kamu kaynakları ve çeşitli fonlardan aktarmalarla oluşturulacağı daha sonra kendi kaynaklarını oluşturacağı ifade ediliyor.

Şimdiye kadar Savunma Sanayii Fonu’ndan kaynak aktarımı yapılan fona en az bir fondan daha kaynak aktarılacak. İlk akla gelenler ise İşsizlik Sigortası ve BES fonları. Varlık Fonu’nda BES ve otomatik BES fonlarına işeret edilen en net bölüm kamu otoritesi olarak oldukça büyük ve çeşitli varlık portföyüne sahip olduğu belirtildikten sonra “Ayrıca verilen teşvikler ile büyüyen bir fon pazarı bulunmaktadır” denilerek BES fonlarının sistemin başarısı için kullanılabileceği kaydediliyor.

Yurtdışı örneği de BES üzerinden

BES’e açık açık işeret edilen bir başka bölüm ulusal varlık fonlarının dünyadaki örnekleriyle varılan sonuç. Bu sonuca göre yurtdışında BES fonlarında biriken kaynağın varlık fonu aracılığı ile ekonomiye kazandırıldığı, kamusal fonlar ile BES fonları konsolide edilerek uzun vadeli yatırım stratejilerinde kullanıldığı ve böylece büyümeye katkı sağlandığı iddia ediliyor.

Hortumun miktarı ne kadar?

BES katılımcı sayısı 6.7 milyon kişi, katılımcıların fon tutarı 55.3 milyar TL, devlet katkısı ise 7.4 milyar TL civarında.