AKP gözünü işçilerin alacak davalarına dikti: Zamanaşımı süreleri kısaltılıyor!

Patronların bir dediklerini iki etmeyen AKP bir kıyağa daha hazırlanıyor.

AKP gözünü işçilerin alacak davalarına dikti: Zamanaşımı süreleri kısaltılıyor!

AKP patronların şikayeti üzerine, işçilerin alacaklarında dava açmaları için “zamanaşımı” sürelerini yarıya yarıya indiriyor. Mevcut şartlarda işçilerin ödenmeyen ücretleri için 5 yıl, işten atılma hallerinde ise tazminatlarda 10 yıla kadar zamanaşımı süresi bulunuyor ve bu süre içinde işçiler işverene dava açılabiliyor.

Ancak AKP, 10 yıla kadar uzayan sürelerin “suistimallere neden olduğunu ve iş barışını bozduğunu” öne süren patronlardan gelen itirazları geri çevirmeyerek yeni düzenlemede, zamanaşımının 2 ila 5 yıl arasına çekmeye hazırlanıyor.

Bakan Müezzinoğlu: Süreleri gözden geçireceğiz

Konu geçtiğimiz günlerde işadamlarıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun bir araya geldiği toplantıda da tartışıldı. Patronlar örgütü Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun ev sahipliğindeki toplantıda, zamanaşımı davalarında “sürenin çok uzun olmasının sıkıntılara neden olduğunu” ileri süren işadamlarına yanıt veren Müezzinoğlu, Adalet Bakanlığı’yla birlikte yeni bir çalışma yürüttüklerini ve süreleri gözden geçireceklerini söyledi.

Çalışma Bakanlığı yetkilileri, Hürriyet‘e yaptığı açıklamada, zamanaşımı sürelerinin sınırlandırılması konusunda ilk olarak 2 yıl seçeneğinin gündeme geldiği bilgisini verdi. Ancak bir süredir yürütülen çalışmaya gelen görüşler sonrasında, zamanaşımının 2 ila 5 yıl arasına çekilmesi düşüncesi oluştu. Yetkililer, “Düzenlemenin yer alacağı taslak çalışması Adalet Bakanlığı’nca yapılıyor. Taslak, TBMM’ye sevk edildiğinde, süre konusunda son kararı komisyon karar verir” görüşünü dile getirdi.

Tazminat için 10 yıl süre var

Halen geçerli olan mevzuata göre, iş alacak davalarında farklı kanunlara göre zamanaşımı uygulanıyor. Bu kapsamda tazminatlar için Borçlar Kanunu’na göre işlem yürütülüyor ve zamanaşımı süresi 10 yıl olarak hesaplanıyor. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ayrımcılık tazminatı ve iş kazası sebebiyle doğan alacaklar da, bu kapsamda yer alıyor. Ücretlerdeki zamanaşımında ise 1475 sayılı İş Kanunu hükümleri dikkate alınıyor.

Yolluk, ikramiye, izin ücreti ve fazla çalışma ücretleri de bu kapsamda değerlendiriliyor ve alacağı bulunduğunu belirten çalışanın 5 yıl içinde dava açması gerekiyor. İşe iade davasında ise süre bir ayla sınırlı bulunuyor. İşverence sebepsizce veya geçerli olmayan bir sebeple iş akdinin feshedildiğini belirten çalışanın, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde dava açma hakkı bulunuyor.