AKP dünya mirası Harran'ı yağmaya açıyor

AKP dünyanın kültürel mirası konumunda bulunan Harran imara açma hazırlığına başladı.

AKP dünya mirası Harran'ı yağmaya açıyor

Şanlıurfa’da AKP dünyanın kültürel mirası konumunda bulunan Harran imara açma hazırlığına başladı. Anıtlar Kurulu’nun onay vermesi halinde Harran’ın silüetinin bozulacağı ve hava akımına etkisi olacağı için de Harran evlerinin önceki kadar serin olmayacağı belirtiliyor.

Şanlıurfa Olay gazetesinin haberine göre, Harran’ın imara açılması için başlatılan çalışmalar son aşamaya geldi. Arkeologlar ve tarihçiler ise belediyenin planlarına tarihi mirasın tehlike altına gireceğini belirterek büyük tepki gösteriyor. Tarih araştırmacısı Metin İnanç’a göre, UNESCO Dünya mirası listesine girmeye aday olan ilçe, imara açılma planından vazgeçilmediği taktirde betondan bir mezara dönüşecek.

Harran’ın adının 4 bin yıldır değişmeden bugünlere gelen bir şehir olduğuna ve Osmanlı’dan önce bin400’leri anlatan bir kaynakta Harran’daki su kanallarıyla şehrin nasıl rengarenk olduğunun anlatıldığına dikkat çeken İnanç son gelişmelerden duyduğu kaygıyı şu sözlerle anlatıyor:

“4 bin yıllık yere Altınbaşak ismi uydurduk”

Harran adının değişmemesi, bir çok uygarlığın bu isme sahip çıkması, bu ismi benimsemesi anlamına gelir. Bu yanlış hareketimiz imara açılması gibi bir ara isminde de olmuştu. 4 bin yıllık isme bir ara Altınbaşak ismi uydurduk.

Şimdi şunu yapıyorlar: Ya Anıtlar ya da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 1. dereceden 3. dereceye indiriyor SİT alanını. İndirdikten sonra da orada yapılaşmanın önü açılıyor.

AKP’li Başkan ‘SİT’ten şikayetçi!

AKP’li Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz ise “ilçenin en önemli problemi olarak” nitelediği imar sorununun artık çözüm aşamasında olduğunu belirterek, “Harran’da her yer SİT alanı görünüyor. Bu da bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. Bu yüzden yıllardır birçok projemizi bekletmek zorunda kalıyoruz” dedi.

Anıtlar Kurulu kararı bekleniyor

İmar planı ile ilgili yer altı röntgenini çeken jeoradar raporlarının da Anıtlar Kuruluna teslim edildiğini kaydeden Özyavuz, “İnşallah bu ayın 21’inde karar açıklanacak. İmar onaylandığı zaman Harran’da tüm sıkıntıları aşmış olacağız. Olumlu kararla birlikte, halkımız daha sağlıklı ve modern konutlarda oturma imkanına da kavuşmuş olacak. TOKİ için yer ayırdık. SİT bölgesinden uzakta, çok katlı binalar yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.