AKP Cumhuriyetle hesaplaşmaya devam ediyor

AKP, 2. Cumhuriyetin değerlerine uygun üniversitesinin açılışını yaparken, tasfiye ettikleri 1. Cumhuriyetin bazı başlıca değerleriyle hesaplaşmaya devam ediyor.

AKP Cumhuriyetle hesaplaşmaya devam ediyor

AKP, 2. Cumhuriyetin değerlerine uygun üniversitesinin açılışını yaparken, tasfiye ettikleri 1. Cumhuriyetin bazı başlıca değerleriyle hesaplaşmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tasfiye ettikleri 1. Cumhuriyeti üstü kapalı bir şekilde eleştirerek onunla hesaplaşmaya devam ediyor. İlerlemecilik, pozitivizm ve Aydınlanmacılığı tam boy karşısına alan Erdoğan, İbn Haldun Üniversitesi’nin gerici fikirlerin üniversite öğrencileriyle buluşması için merkez olacağının sinyallerini de vermiş oldu.

İbn Haldun Üniversitesi’nin resmi açılışı sırasında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de kendilerinden önceki dönemlerde üniversitelerde sıkıntıların yaşandığını iddia ederek şunları söyledi: “Bu millete en büyük zulmü bağrından çıktığı toplumun değerlerine düşman, yasakçı, baskıcı Jakobenler yapmıştır. Bu böyle bilinmelidir.”

“Vesayet odaklarını bertaraf ettik”

Üniversite hocalarının öğrencilerin saçı, sakalı, kıyafetleri ile ilgilendiği dönemleri dün gibi hatırladıklarını iddia eden Erdoğan, “2003’den beri demokrasiden, hukuktan, meşrutiyetten asla taviz vermeden, devlet, toplum ve siyaset hayatımıza nüfus etmiş vesayet odaklarını hamdolsun bertaraf ettik” dedi.

“Vesayet odakları” olarak tanımladığı bu kişilerin milleti makarnacı, kömürcü, göbeğini kaşıyan adam diye aşağıladığını belirten Erdoğan, “Millet düşmanlarının devrine son verdik” diye konuştu.

İmam Hatip Lisesi mezunlarının üniversite sınavlarında karşılaştıkları “kat sayı” engeline de değinen Erdoğan, “Katsayı zulmünün üniversiteleri kasıp kavurduğu o günlerde sesi çıkmayanlar bugün sabah akşam bizi eleştiriyorlar. Varsın eleştirsinler, biz yolumuza devam edeceğiz. Bizim mücadelemiz farklı düşüncelerle değil, bizim mücadelemiz terörle, terör örgütleriyle ve bu cinayet şebekelerine sözlü ve fiili mühimmat sağlayanlarla” diye konuştu.

Rektörden ‘İslam Devleti’ mesajı

Erdoğan’ın konuşmasının sonunda Üniversite Yönetimi tarafından İbn Haldun tarafından çizilen devlet tasviri hediye edildi. Hediye takdimi sırasında konuşan İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, “İbn Haldun tarafından bizzat çizilmiş olan siyaset dairesini görüyoruz. İbn Haldun yaygın olarak piramit şeklinde tasvir edilen devlet anlayışına alternatif olarak, devleti daire şeklinde çizmiştir. Burada eşitlikçi, kuvvetler dengesine yer veren, bir devlet anlayışı bulunmaktadır. Ve bizim İslam devleti anlayışımızın temelini bu düşünce teşkil etmektedir. İnşallah bundan sonraki uygulamalarımıza ışık tutmasını arz ediyoruz” diye konuştu.

İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, pozitivizm, Aydınlanma düşmanı konuşmasını şu şekilde sürdürdü: Son 200 yıldır aydınlarımız ‘Batıdan ne alabiliriz’ diye tartıştılar. İlim ve fikir dünyamızda Batıya karşı gizli bir aşağılık duygusu ve bağımlılık oluştu. Yeni dönemde kendimize Batı’dan ne alabiliriz sorusunun yerini, Batı’ya ve bütün dünyaya ne verebiliriz sorusunun alacak” diye konuştu.

İbn Haldun modern pozitivist ve Avrupa merkezli sosyal bilimlerin öncüsü değildir, alternafidir. Sadece Batı kültürüne mahkum olmak istemeyen bir öğrenci İbn Haldun Üniversitesini tercih etmelidir”