AKP büyük kıyıma hazırlanıyor: "Bas parayı, kes ağacı, yap villayı"

AKP milyonlarca zeytin ağacının bulunduğu alanları ranta açmak için yasa hazırlıyor.

AKP büyük kıyıma hazırlanıyor:

AKP tarafından Meclis’e sunulan ve önümüzdeki günlerde oylamasının yapılması beklenen “3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun”da değişiklik taslağıyla mevcut zeytinlik alanların önemli bir kısmının ranta açılması hedefleniyor.

826 bin hektar zeytinlik alanda yaklaşık 167 milyon civarında zeytin ağacının bulunduğu tahmin edilen Türkiye’de, AKP’nin yapmak istediği sözkonusu değişiklik teklifinin 120 milyon zeytin ağacı için idam fermanı olacağı belirtiliyor.

Doğanın sermayeye peşkeşinde de ‘usta’lık dönemini yaşayan AKP’nin sözkonusu tasarısının TBMM Sanayi Komisyonundaki ilk gün görüşmelerinde sert tartışmalar yaşandı.

Hürriyet’ten Aysel Alp‘in aktardığına göre, zeytin sahalarının ranta  açılmasıyla 125 milyon zeytin ağacının kesileceği iddiasında bulunan CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm’e, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Faruk Özlü, “Allah’tan kork, rant diyorsun. Ağaç sayısını 100 milyondan 170 milyona çıkardık” itirazında bulundu. Tüm ise  “Allah korkusu sizde yok. Korksanız altı kez oy birliğiyle reddedilmiş bu yasayı yedinci kez buraya getirmezdiniz” dedi.

Maden lobileri istiyor

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutca, zeytinlikleri katledecek tasarının niçin getirildiğine bir türlü anlam veremediğini belirterek bu işin ancak bir FETÖ operasyonu olabileceğini söyledi. Havutca, “Daha önce 6 kez oybirliğiyle geri çekilen bir şeyin çıkmasını kim istiyor? Bu işin arkasında uluslararası altın, maden lobileri var” dedi.

MHP’li Kenan Tanrıkulu da “Milli Eğitim Komisyonu bile zeytinleri tasarıdan çıkarın diyor, siz hala ısrar ediyorsunuz” diyerek itirazlarını dile getirdi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Sert eleştirilen noktaları hep birlikte ele alıp düzeltme teklifinde bulundu.

Bas parayı, kes ağacı, yap villayı

Komisyonda konuşan CHP’li Akif Ekici, tasarıda zeytin ağacı kesmenin cezasının 2 bin lira olarak öngörüldüğünü, bir çok müteahhidin rantı yüksek yerlerde zeytinlikleri kesip yerine yüksek rantlı villa yapacağını söyledi. Ekici, “Bu tasarı geçerse bütün zeytinlikleri müteahhitlere kestirirsiniz. Bas parayı, kes ağacı, yap villayı” dedi.

Bakan’dan itiraf

Bakan Faruk Özlü ise, Türkiye’de zeytin ağacı sayısını 100 milyondan 170 milyona çıkaran bir partinin zeytinliklere kıyamayacağı iddiasında bulunurken tasarının kimlere hizmet için istendiğini de “Bu tasarı, sanayicilerden ve üreticilerden gelen taleplerle hazırlandı. Korkumuz ve çekincemiz yok. Sizlerden de katkı bekliyoruz” sözleriyle açıkladı.