AKP '15 Temmuz'u fonlayan ülke'ye neden teşekkür etti?

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet'in Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'na dayandırarak yazdığı iddia kafaları karıştırdı.

AKP '15 Temmuz'u fonlayan ülke'ye neden teşekkür etti?

AKP’nin yayın organlarından Yeni Şafak’ın yazarı Mehmet Acet dünkü köşesinde, birkaç ay kadar önce “Beyoğlu Buluşmaları” isimli bir platformda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yaptığı bir konuşmayı hatırlattı.

Mehmet Acet, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Türkiye’deki darbe kalkışmasına, hükümeti gayrı meşru yöntemlerle devirme çabalarına bir ülkenin 3 milyar dolar para desteğini sağladığını biliyoruz. Üstelik bu, Müslüman bir ülke” ifadesiyle ilgili olarak dikkati çekici bir iddia ileri sürdü. Acet, söz konusu “Müslüman ülke”nin, Birleşik Arap Emirlikleri olduğunu iddia etti.

Mehmet Acet, “15 Temmuz’u fonlayan Körfez ülkesi” başlıklı yazısında, şu ifadeleri köşesine taşıdı:

Uhdesindeki konularla ilgili ufuk turu yapan Çavuşoğlu, konuşmasının bir yerinde “Türkiye’deki darbe girişimine parasal destek sağlayan bir Müslüman ülkeden” söz edince kulak kabarttık.

Bakanın ağzından duyduğumuz cümle şöyle bir şey idi:

“Türkiye’deki darbe kalkışmasına, hükümeti gayrı meşru yöntemlerle devirme çabalarına bir ülkenin 3 milyar dolar para desteğini sağladığını biliyoruz. Üstelik bu, Müslüman bir ülke.”

Konuşma devam ederken, “Çavuşoğlu hangi ülkeyi işaret ediyor?”diye sorduk.

Cevap tahmin ettiğimiz gibiydi.

“Birleşik Arap Emirlikleri…”

Erdoğan’ın sözlerini hatırlattı

Acet yazısının devamında ise Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerdeki “Darbe girişimi olduğu zaman Körfez’de kimlerin buna sevindiğini çok iyi biliyoruz” ve “Nasıl paralar harcandığını çok iyi biliyoruz.” sözlerini anımsattı. Erdoğan’ın bu sözlerinin, Bakan Çavuşoğlu’nun sözleriyle kesiştiğini ifade etti.

BAE’ye teşekkür etmişti

Ancak Çavuşoğlu’nun ifadeleri, 15 Temmuz’dan 3 ay sonra sözkonusu ülkeye edilen ‘teşekkür’ü akıllara getirdi. Birleşik Arap Emirlikleri’nin 15 Temmuz’a 3 milyar dolar destek sağladığını söyleyen Çavuşoğlu, 16 Ekim 2016 tarihli paylaşımından BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan ile birlikte fotoğrafını paylaşarak  “Birleşik Arap Emirlikleri yönetiminin 15 Temmuz hain darbe girişimi karşısındaki dayanışmasına müteşekkiriz” ifadelerini kullanmıştı.